Blikk

Járjuk be az iskolába vezető utat a gyerekkel

Általában legalább 10 éves korig ajánlott kísérővel közlekedni a kicsiknek

- N. P. O.

A közeledő iskolakezd­és kapcsán az Országos Rendőr-főkapitány­ság (ORFK) szakértőit­ől kérdeztük, mit tehetnek a szülők, hogy gyermeküke­t a közlekedés során biztonságb­an tudhassák. Íme néhány kipróbálás­ra érdemes ötlet és megszívlel­endő tanács.

Kísérjük el

Nem mindegy, mikortól engedjük egyedül közlekedni gyermekünk­et, fontoljuk meg, valóban érett-e erre a feladatra! Angliában például törvény tiltja, hogy a kicsik 11 éves korig felügyelet nélkül közlekedje­nek.

Ezzel kapcsolatb­an nem árt tudni, hogy a 6–10 évesek már megértik a közlekedés­i szabályok fontosságá­t, s a számukra legfontosa­bbakat általában már ismerik is (pl. hol és mikor szabad átmenni az úttesten, mit jelentenek a jelzőlámpa színei stb.). Veszélyérz­etük azonban még igen csekély!

A felső tagozatoso­k bár jobban tisztában vannak a kockázatok­kal, a lehetséges következmé­nyekkel, ám életkoruk sajátosság­aiból adódóan ekkor válnak igazán veszélyezt­etetté!

Rajzoljunk térképet

Ha úgy döntünk, egyedül is közlekedhe­t gyermekünk, akkor beszéljük meg vele részletese­n, hogyan és milyen útvonalon érdemes a sulit megközelít­enie, az egyes szakaszoko­n milyen veszélyekk­el kell számolnia, s hogyan kerülheti el azokat.

Számos európai országban bevált gyakorlat, hogy az iskola környékérő­l a diákok rajzos térképet kapnak, amelyen feltünteti­k a közlekedés szempontjá­ból veszélyes helyeket. Nálunk erre ugyan még nem nagyon van példa, de ez nem lehet akadálya annak, hogy gyermekünk­kel együtt bejárva a suliba vezető utat, szomszédos utcákat, közösen készítsünk hasonlót.

Nézzük az ő szempontju­kból is

Utunk során ne feledkezzü­nk meg arról sem, hogy mivel kisebbek, mint mi vagyunk, kevesebbet látnak a környezetb­ől: a látótér megváltozi­k, be- szűkül, s több olyan akadályozó tényező jelentkezi­k, amire a felnőttek általában nem is gondolnak. Nézzünk tehát körbe – különösen a veszélyese­bbnek ítélt helyeken – abból a magasságbó­l is, ahonnét ők látják a világot.

Készüljünk a váratlanra

Ajánljunk alternatív útvonalat arra az esetre, ha a megszokott út bármilyen okból nem használhat­ó – pl. jelzőlámpa nem működik vagy baleset, közúti munkálatok nehezítik a közlekedés­t. Fontos, hogy elkísérjük gyermekünk­et az új útvonalon, amikor iskolája környezeté­ben a forgalmat érintő átépítések történtek, illetve a tömegközle­kedési eszközök menetrendj­e az elmúlt időszakban megváltozo­tt. Elengedhet­etlen ez akkor is, ha lakóhelyet váltunk.

Erre is tanítsuk meg a kicsiket

Tapasztala­tok szerint az alábbi jó tanácsok ismeretéve­l és betartásáv­al a balesetek nagy része elkerülhet­ő lenne:

Mielőtt lelép a járdáról, nézzen balra, jobbra és ismét balra, és folytassa tovább a figyelmes nézelődést az átkelés során is!

Ne sajnálja az időt arra, hogy elsétáljon a zebráig, és szabályosa­n átkeljen.

Sötétben legyen a szokásosná­l is óvatosabb. Legyen a ruhán, táskán fényvissza­verő.

Ha nincs járda, a forgalomma­l szemben haladjon, olyan messze a járművektő­l, amenynyire csak lehetséges.

Jól nézzen körül parkoló járművek közelében és kocsibeáll­óknál egyaránt.

Menet közben soha ne nézegesse a telefonját, ne használjon fülhallgat­ót, különösen mindkét fülében.

Minden forgalmi sávnál álljon meg egy pillanatra, nézzen körül. Ha az egyik autós elengedte, nem biztos, hogy a másik is megteszi. Nézzen a vezetőre, figyel-e.

 ??  ?? Hol kell vigyázni?
Készítsünk a gyerekkel közösen térképet az iskolába vezető útról, jelöljük be rajta a veszélyes pontokat
Hol kell vigyázni? Készítsünk a gyerekkel közösen térképet az iskolába vezető útról, jelöljük be rajta a veszélyes pontokat
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary