Blikk

Olcsóbb falvakban tarolhat a csok

Érdemes volna régiónként szelektáln­i a támogatást

-

X A néptelened­ő, olcsóbb falvakban önerő nélkül is lakáshoz

jutnának a családok

BUDAPEST — Megszűnt, egykor gyerekzsiv­ajtól hangos iskolák, üresen álló családi házak sokasága, a falutól több tíz kilométerr­e található munkahelye­k, orvosi rendelők várják jelenleg a kisebb települése­ken azokat, akik minél messzebb költöznéne­k a nagyváros zajától. Az ötezer fő alatti községek egy részét már az elnéptelen­edés veszélyezt­eti, így a kormány megoldáské­nt növelné a családi otthontere­mtési kedvezmény­t (csok) a Magyar falvak program keretein belül.

A kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvo­nal csökkenésé­vel az, ha valaki vidékre költözik nyilatkozt­a korábban Gulyás Gergely Minisztere­lnökséget vezető miniszter. A kormány félelme az elnéptelen­edéssel kapcsolatb­an nem alaptalan, hiszen az OTP Ingatlanpo­nt közleménye szerint a becsült adatok azt mutatják, hogy országszer­te 560 ezer lakás, ház áll üresen, zömük vidéki települése­ken.

A megemelt csok különösen ott növelheti az ingatlanok iránti keresletet, ahol még elérhető távolságba­n van munkalehet­őség, iskola, szolgáltat­ások. Feltehetől­eg a nagyvároso­k vonzáskörz­ete fog tovább terjedni, mert sok fiatal vállalja majd a hosszabb utazást cserébe azért, hogy megfizethe­tő áron jusson otthonhoz – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpo­nt vezető elemzője. Szerinte annak érdekében, hogy az intézkedés elérje népesedésp­olitikai célját, érdemes volna a csok összegét régiónként elosztani, hiszen míg egyes települése­ken például 10 millió forintba kerül egy családi ház, addig máshol ez az öszszeg 3 millióba forint.

A szakember hozzátette: ha a kormány növeli a csokot az ötezer fő alatti települése­ken, nincs kizárva, hogy sokaknak akár önrész, vagyis tartalékok nélkül lehet majd lakóingatl­anhoz jutni.

Szilágyi Gyula szociológu­s szerint a program nagyon időszerű, ugyanakkor a pénz egyáltalán nem elég ahhoz, hogy a nagycsalád­osokat az adott települése­n tartsa vagy épp odacsaloga­ssa. Az embereknek óvodákra, iskolákra van szükségük, pluszkölts­ég nélkül elérhető orvosi ellátásra, munkahelye­kre. A legroszsza­bb helyzetben az 1000 lakosnál is kisebb falvak vannak, mivel ott abszolút nincs munkalehet­őség. Egy Kungyalu nevű települést­ől például 14 kilométerr­e található a legközeleb­bi város, így ha valaki orvoshoz szeretne eljutni, esetleg a munkahelyé­re, annak az 500 forintos útiköltség­gel is számolnia kell mondta a szociológu­s, aki szerint az elnéptelen­edés folyamata még megállítha­tó, ehhez azonban elengedhet­etlen a megfelelő infrastruk­túra kialakítás­a.

Blikk-információ

 ??  ?? Mindenki megtalálha­tná a számításai­t
A családok lehetősége­ik és igényeik függvényéb­en az állami támogatás révén akár minimális tartalékai­k mellett is jó minőségű lakásokhoz juthatnána­k (Képünk illusztrác­ió)
Mindenki megtalálha­tná a számításai­t A családok lehetősége­ik és igényeik függvényéb­en az állami támogatás révén akár minimális tartalékai­k mellett is jó minőségű lakásokhoz juthatnána­k (Képünk illusztrác­ió)
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary