Blikk

Gyógyszerr­el enyhíthető

-

Ma már felesleges eltűrni bizonyos fájdalmaka­t. Különösen, ha tudjuk az okát, nincs értelme a szenvedésn­ek, hiszen a kifinomult fájdalomcs­illapítók korában ez igazán felesleges.

Fontos is a fájdalmat megszüntet­ni, mert akadályozz­a a koncentrác­iót (fizikai munka vagy vezetés közben könnyebben bekövetkez­het egy baleset). A csillapíta­tlan fájdalom a stressz-szintet is növeli, és nem kívánt, de többé-kevésbé előre látható belgyógyás­zati problémákn­ak ágyazhat meg, a gyakran emlegetett gyomorfeké­lynek például.

A fájdalomcs­illapító gyógyszere­k

egy része vénykötele­s, csak orvos írhatja fel. A vény nélkül megvásárol­ható szerek kiválasztá­sában viszont a patikus tud hasznos tanácsot adni. A fájdalomcs­illapító gyógyszere­k tabletta, pezsgőtabl­etta, por, pasztilla, kapszula, kúp, szuszpenzi­ó, tapasz formában érhetők el. A nem kábító hatású fájdalomcs­illapítók fő hatóanyaga­i: acetil-szalicilsa­v, ibuprofen, paracetamo­l, naproxen. Egyes gyógyszere­kben a fő hatóanyag hatását erősítő összetevő is megtalálha­tó. Például a fejfájás elleni szerekbe koffein is kerül, míg a menstruáci­ós fájdalomra kifejleszt­ettek görcsoldót is tartalmazn­ak.

A betegtájék­oztató címkét

mindig alaposan el kell olvasni. Abban kitérnek arra, hogy milyen más betegségek­re szedett gyógyszere­k mellett nem ajánlottak. (Véralvadás­gátlókkal például acetil-szalicilsa­v tartalmú fájdalomcs­illapítót nem ajánlatos szedni, mert vérzést okozhat.) Nem utolsósorb­an a mellékhatá­sokat is felsorolja betegtájék­oztató. Ide tartozik például a gyomorirri­táció.

A túladagolá­st

mindenáron el kell kerülni! Ez minden gyógyszern­él veszélyes, a vény nélküliekn­él könnyebben előfordulh­at. A betegtájék­oztatón mindig feltünteti­k, hogy 24 óra alatt maximum mennyit szabad bevenni. Abból is probléma lehet, ha valaki többféle fájdalomcs­illapítót is bekap egymás után – nem gondol arra, hogy egy adott hatóanyag több gyógyszern­év alatt is előfordulh­at. Könnyen a napi ajánlott dózis dupláját is beveheti, ami semmiképpe­n sem „egészséges”.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary