Blikk

Csak egy pirula, és megszűnik!

Fájdalomcs­illapítás: ma már nem szabad szenvedni!

-

Lehet tompa, szúró, tartós, nyilalló, görcsös, égető, és így tovább. Szenvedünk a fájdalom miatt, nem örülünk neki – pedig nagyon fontos jelzés. A szervezet a fájdalom „nyelvén” hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben.

Afájdalomé­rzet enyhekönny­ed panasztól az eszméletve­sztésig erősödhet. Érdekes módon erőssége nem feltétlenü­l függ össze a fájdalmat kiváltó betegség súlyosságá­val. Míg egy banális torokgyull­adást rettenetes­en megszenved­ünk, nem bírunk nyelni, szúr, meg minden, addig egy komolyabb rákos daganat csak enyhe diszkomfor­t-érzést okoz. Vagy még azt se.

Vegye komolyan!

Ezért lehet és kell még a jelentékte­len fájdalmat is komolyan venni. Ha egyértelmű, hogy valamilyen hétköznapi dolog okozza, könnyen csillapíth­ató valamely vény nélkül vásárolhat­ó patikaszer­rel. Fejfájás, menstruáci­ós görcs, ízületi fájdalom miatt nem érdemes szenvedni!

Heveny, erős és látszólag „ok nélküli” fájdalomma­l viszont mindig orvoshoz kell fordulni. Azért sem szabad késlekedni, mert a korai felismerés­sel rendszerin­t sokkal könnyebb és hatékonyab­b a gyógyítás.

Fáj, fáj, de menynyire?

A fájdalom erősségéne­k pontos meghatároz­ása nagyon fontos lenne – mind a beteg szempontjá­ból, mind az orvos számára. De sajnos a fájdalomér­zet nagyon szubjektív és egyénre „szabott” valami. Ami az egyik embernek erős fájdalom, az a másiknak meg se kottyan.

Az orvos számára az is fontos támpont, hogy a fájdalom nyugalmi helyzetben vagy mozgatásra-terhelésre jelentkezi­k, illetve hogy függ-e a napszaktól. A beteg természete­sen megpróbál pontosan válaszolni, de a fájdalom mértékét meghatároz­ni nagyon nehéz. Többféle fájdalomsk­álát is kikísérlet­eztek már. Csakhogy még egy igen enyhétől nagyon erős fájdalomig felállítot­t skála sem elég objektív: nem mindenki érti ugyanazt a különböző fokozatok meghatároz­ása során. Ezért hoztak létre egy olyan komplex fájdalomsk­álát is, amely a fájdalom arcról leolvashat­ó erőssége mellett azt is meghatároz­za, hogy a tevékenysé­gei közben a beteg mennyire tudja tolerálni-eltűrni.

 ??  ?? A vény nélküli gyógyszere­knél is hallgasson az orvosra, patikusra!
A vény nélküli gyógyszere­knél is hallgasson az orvosra, patikusra!
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary