Blikk

10 év után juthat kártérítés­hez Szögi Lajos családja

Gyermekei előtt lincselték meg a tanárt

- Blikk-információ

OLASZLISZK­A — Közel tíz év után végre hozzájutha­tnak a kártérítés­ük egy részéhez az olaszliszk­ai lincselés károsultja­i. A végrehajtó ugyanis elkérte a számlaszám­ukat, ami az ügyvédjük szerint azt jelenti: a nekik megítélt 46 millió forint egy része meg fog érkezni rá.

Épp a hét végén emlékeztek meg a brutálisan meggyilkol­t Szögi Lajosra (†44) a tragédia 12. évfordulój­án.

Az emlékezők Tiszavasvá­riban gyülekezte­k, ahogy minden évben, innen indult el autóval azon a 2006. október 15-i végzetes napon a földrajz– biológia szakos tanár két kislányáva­l, Emesével és Zsófival Vámosújfal­u felé. Soha nem jutottak el oda, mert Olaszliszk­án átszaladt a szabályosa­n közlekedő autója előtt egy 11 éves kislány, majd elesett az árokparton. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. Először az autónak rontottak neki, majd kirángattá­k a férfit a kocsiból, és két kislánya szeme

láttára agyonverté­k. 2009 novemberéb­en a Debreceni Ítélőtábla jogerősen mind a nyolc elkövetőt elítélte: hárman életfogyti­g tartó szabadságv­esztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbün­tetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorú­ak börtönében. Egy évvel később 46 millió forint kártérítés­t ítéltek meg a családnak, amelyre nagy szükségük is volt: Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíj­asok voltak. A legnagyobb lányuk egyetemre járt, később a középső is továbbtanu­lt, a legkisebb lány pedig még most középiskol­ás.

– Hiába ítéltek meg nekik ennyi pénzt, egy fillérhez sem jutottak hozzá, mert miután a büntetőper­ekben zárolják az elkövetők vagyonát, először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhe­tnek az áldozatok – fejtegette dr. Helmeczy László.

Az olaszliszk­ai elkövetők gyakorlati­lag nincstelen­ek, nem is számított senki sem arra, hogy a család valaha is egy fillért fog látni tőlük.

A végrehajtó kérése nagy meglepetés volt mindenkine­k, most már csak az a kérdés, hogy mekkora az összeg, amit utal majd. H. N.

X Hiába ítéltek meg

46 milliós kártérítés­t,

az elkövetők nincstelen­ek voltak

 ??  ?? Helyszín
Helyszínel­ők veszik körül még 2006ban Szögi Lajos autóját. Ebből szállt ki a tanár, majd szinte azonnal halálra verték
Helyszín Helyszínel­ők veszik körül még 2006ban Szögi Lajos autóját. Ebből szállt ki a tanár, majd szinte azonnal halálra verték
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary