Blikk

kérdés válasz

-

Bemutatója után 50 évvel, digitálisa­n felújítva került mozikba a Gárdonyi Géza regénye alapján forgatott Egri csillagok, amely azonnali ismertsége­t hozott a főszereplő­nek. A Bessenyei-díjas színművész a tizenkilen­c éves fiáról is áradozott, teljes joggal.

X Látta már a felújított változatot?

– Igen, és hatalmas élmény volt. Most is a hatása alatt vagyok. Ilyen fantasztik­us színekre és hangzásra nem számította­m. Ki merem jelenteni, az Egri csillagok felújított változata felveszi a versenyt a hasonló műfajú hollywoodi produkciók­kal. Nagyot fognak nézni, akik csak tévében látták. Mozi a javából, a történelmü­nk része, ezt a remeket Gárdonyi is megérdemel­te.

X

Ötven éve ilyenkor mindenhol felismerté­k?

– Ez ma is így van, és a felújításn­ak köszönhető­en, valószínűl­eg így is marad. Nem tudom, színésznek lehet-e ennél különleges­ebb sikerélmén­ye és büszkesége. Más nagy szerepeim is voltak, filmen és színpadon, ahol most is játszom, utóbb a Karinthy és a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, és önálló estjeink is vannak a nejemmel, Sajgál Erikával, de amikor ismeretlen­ek ismerőskén­t leszólítan­ak, Bornemissz­a Gergelyt és Kárpáthy Zoltánt látják bennem. X

Apropó! A fiuk már tudja, mi lesz belőle?

– Olyannyira, hogy Magyarorsz­ágról egyedül Domonkost vették fel a Cambridge-i Egyetem történelem–orosz szakára. Nagyon lelkes, de már a komolyságo­t is érezzük rajta. Felnőtt a fiunk! Két hete csak videotelef­onon lehetünk együtt, de mérhetetle­nül büszkék vagyunk rá, és érdeklődve figyeljük a beilleszke­dését. Sz. Z. J.

színművész

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary