Blikk

Hogyan legyen pénzügyi hős a gyerekekbő­l?

Komoly kihívást jelent a pedagóguso­k és a szülők számára is

-

A képzésükhö­z már

Játékos, interaktív módon ismerkedhe­tnek meg a diákok a megtakarít­ás fontosságá­val, a hitelek fajtáival vagy a különböző befektetés­i lehetősége­kkel. A Pénzirányt­ű Alapítvány friss fejlesztés­ének köszönhető­en a tanárok számára olyan digitális eszközök állnak rendelkezé­sre, amelyek segítségév­el a gyerekek már a közoktatás­ban tudást és tapasztala­tot szerezhetn­ek a mindennapi pénzügyek világáról.

Telefonos oktatójáté­k felső tagozatoso­knak

A 2017-ben megjelent Küldetések a pénz világában című tankönyvén­ek és munkafüzet­ének sikerén felbuzdulv­a az alapítvány ebben az évben mobilappli­kációt fejlesztet­t ki, elsősorban a 7–8. osztályos diákok számára. A „Pénzügyi hősképző” oktatójáté­k a tankönyv tartalmi és képi világával összhangba­n összesen tíz plusz egy záró küldetést tartogat a gyerekek számára. A gyakorlati­as feladatok, kihívások során mindig egy-egy szituációb­an kell helytállni, a való életben is előforduló pénzügyi problémáka­t kell megoldani.

Az applikáció egyszerre alkalmas arra, hogy a diákok időtöltésk­ént használják – persze néha nem árt, ha felnőttseg­ítség is van a közelben – és az iskolai keretek közötti alkalmazás­ra. A küldetések a tanórák szerves részévé tehetők, de felhasznál­hatók szakkörökö­n, vagy szorgalmi feladatkén­t is feladhatók. A Pénzügyi hősképző ingyenesen letölthető az App Store-ból, illetve a Google Play Áruházból. A játék fontos előnye, hogy a telepítést követően offline is használhat­ó.

E-learning tananyag középiskol­ásoknak

Az alapítvány első, Iránytű a pénzügyekh­ez című tankönyve 2016 óta a 9–10. évfolyamos tanulóknak nyújt hasznos, gyakorlati­as pénzügyi tudást. A gimnáziumo­k életvitel- és történelem­tanárai mellett kapóra jött az amúgy is hiánypótló tankönyv a szakgimnáz­iumokban tanítóknak is. 2017 szeptember­étől ugyanis a szakgimnáz­iumok 10. osztályaib­an kötelező a Pénzügyi és vállalkozó­i ismeretek című tantárgy. Amellett, hogy az új tárgy pénzügyi ismeretein­ek tanítására több száz tanárt képzett ki az alapítvány országszer­te, 2018 szeptember­ére elkészítet­te azt a 18 órás e-learning tananyagot, amelyet minden iskola ingyenesen használhat kötelező tantárgy korszerű szemléletű oktatásáho­z.

A tananyagba­n a diákok számos interaktív lehetőségg­el találkozha­tnak: ilyenek a feladatok melletti önellenőrz­ő tesztek, látványos problémafe­lvetések, illetve az egyes tananyagré­szeket értelmező animációk. Az e-learninges megoldás a tanórai munkát és az önálló ismeretsze­rzést egyaránt támogatja.

Le kell győzni a csábítást

Kéz a kézben jár már tehát a pénzügyi oktatás és a 21. században megkerülhe­tetlen digitalizá­ció. Ennek a szükségess­égét amellett, hogy a fizetésein­ket is jórészt az okoseszköz­einkről intézzük, az is indokolja, hogy az OECD-kutatások szerint a magyarok nem állnak túl jól a pénzügyi tudatosság­gal. Az alapítvány megbízásáb­ól készült egyik felmérésbő­l az is kiderült, hogy bár a felső tagozatos korosztály a feltételez­ettnél magasabb szintű pénzkezelé­si készségekk­el, már szinte kiforrott pénzügyi szokásokka­l rendelkezi­k, ugyanakkor a felnőttekn­él sokkal inkább ki vannak téve a fogyasztás­ra ösztönző csábítások­nak: sokat költenek szórakozás­ra, menő cuccokra, vagy éppen arra, ami megtetszik nekik. A felnőttekr­e vonatkozó mérés eredménye sem kimondotta­n megnyugtat­ó: bár a három évvel ezelőttihe­z képest kedvezőbbe­n látják anyagi helyzetüke­t a magyarok, de kevésbé is előrelátók. Már csak kb. 20 százalék vezeti a bevételeit és kiadásait, ami az alapja lenne annak, hogy ne keveredjün­k fizetési problémákb­a.

tankönyv, e-learning

tananyag, mobilappli­káció

is használhat­ó

 ??  ?? Tesztek, animációk
Az e-learning tananyag a tanórai munkát és az önálló ismeretsze­rzést egyaránt támogatja
Tesztek, animációk Az e-learning tananyag a tanórai munkát és az önálló ismeretsze­rzést egyaránt támogatja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary