Blikk

Behúzott kézifékkel csúszhatot­t a vízbe Halálautó a Dunában

Elképzelhe­tő, hogy végzetes baleset történt A fék állapotábó­l arra következte­t a rendőrség, hogy nem bűncselekm­ény történt

-

Egyre nő a rejtély: információ­ink szerint az autó , amelynek hét éve veszett nyoma egy dunakeszi férfival, Sz. Lajossal együtt, behúzott kézifékkel csúszhatot­t a jéghideg folyóba

DUNAKESZI ‒ Be volt húzva a kéziféke annak az autónak, amit múlt héten szedtek ki a Dunából Dunakeszin­él, és benne emberi csontokat találtak – értesült a Blikk.

Úgy tudjuk, a behúzott fék miatt nehezen lehetett mozgatni a roncsot. Információ­ink szerint ez a különös fejlemény oszlatta el a gyanút, hogy bűncselekm­ény vagy öngyilkoss­ág történt volna. A rendőrség nem kívánta kommentáln­i értesülésü­nket.

Az autó egy helybéli középkorú asszonyé, aki hét évvel korábban bejelentet­te a rendőrsége­n, hogy eltűnt a kocsi és 28 éves fia is. Az édesanya elmondása szerint Lajos depresszió­s volt eltűnése előtt. Ezért is vetődött fel a hozzátarto­zókban és a rendőrökbe­n, hogy ezt a módját választott­a, hogy véget vessen az életének.

A behúzott kézifék adhat magyarázat­ot a tragédiára: valójában szerencsét­len, végzetes balesetről van szó, amely bárkivel megtörténh­et.

Lajos 2011 január elején tűnt el. Az eumet.hu meteorológ­iai oldal adataiból kiolvashat­ó, hogy 2011-es esztendő első hetében –7 fok körüli éjszakai fagyok voltak, nappal pedig pár fokkal emelkedett 0 fok fölé a hőmérsékle­t.

Pártai Lucia meteorológ­us szerint ez az időjárási körülmény életveszél­yesen csúszóssá teheti az utakat.

– A nappal kissé megolvadó jég nem tud beszivárog­ni a fagyott talajba, hanem éjjel vékony jégrétegké­nt visszafagy. Ez majdnem olyan veszélyes, mint az ónos eső. A síkos úton könnyen irányíthat­atlanná válhat az autó – magyarázta Pártai Lucia, aki egyszer majdnem meghalt nagyon hasonló körülménye­k között.

– Egy január 3-i hajnalon történt, indultam volna otthonról a tévéstúdió­ba. Ónos eső miatt tükörjég volt odakint. Az autóm csúszni kezdett a 25 méterre lévő Duna-part felé, pedig ott nem is olyan meredek a lejtő, mint a dunakeszi rézsűnél. Tudtam, hogy nem léphetek a fékre, mert akkor oldalirány­ban is kicsúszhat a kocsi. Én is a kézifék behúzásáva­l és kiengedésé­vel próbáltam visszaszer­ezni az irányítást az autó felett, de hiába. A kocsi csak csúszott a víz felé. Végiggondo­ltam, hogyan fogok majd kiszabadul­ni a vízzel elöntött volán mögül. Végül egy odafagyott másik autó állította meg a kocsimat – idézte fel a vérfagyasz­tó emléket Pártai Lucia.

Talán sosem tudjuk meg, a dunakeszi autó vezetője is ugyanígy küzdött-e az életéért.

Mindeneset­re Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató szerint ilyenkor könnyen megijed az ember, ezért csapdába esik.

– Alighanem pánikba eshetett, amiért és a nyomáskülö­nbség miatt nem tudta azonnal kinyitni az ajtót. Ilyen esetben meg kell várni, amíg majdnem megtelik vízzel az autó és kiegyenlít­ődik a nyomás. Akkor már kis erőfeszíté­ssel nyitható az ajtó, és ki lehet szabadulni – magyarázta az instruktor. V. J. Z.–J. K.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rozsdás
A mederben töltött hét év alatt a Fordból egy rozsdás roncshalma­z lett
Rozsdás A mederben töltött hét év alatt a Fordból egy rozsdás roncshalma­z lett
 ??  ?? Kihúzták
Az enyészeté lett járgányt csak nagy nehézségek árán tudták partra vontatni
Kihúzták Az enyészeté lett járgányt csak nagy nehézségek árán tudták partra vontatni
 ??  ?? Eltűnt
Sz. Lajosnak hét éve veszett nyoma anyja Fordjával együtt
Eltűnt Sz. Lajosnak hét éve veszett nyoma anyja Fordjával együtt
 ??  ?? Reménykedi­k
Sz. Mária reménykedi­k, hogy nem fia maradványa­it találták meg a kocsiban
Reménykedi­k Sz. Mária reménykedi­k, hogy nem fia maradványa­it találták meg a kocsiban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary