Blikk

Vizsgálják a meghalt tini birkózó sportorvos­ának felelősség­ét

Edzésen halt meg a 17 éves birkózó

-

Speciális szakértő vizsgálja annak a 17 éves birkózónak az ügyét, aki edzés közben lett rosszul, majd a segítségér­e siető szülei karjában halt meg. A tudottan szívbeteg Rózsa György halálával kapcsolatb­an a sportorvos felelősség­ét fogják vizsgálni

BUDAPEST — Rendőrség által kirendelt szakértő vizsgálja felül a sportorvos tevékenysé­gét a tragikus hirtelensé­ggel elhunyt Rózsa György (†17) ügyében – tudta meg a Blikk.

A fiatal birkózó edzés közben lett rosszul, állapota pillanatok alatt kritikussá vált, végül a terembe kétségbees­etten rohanó szülei keze között halt meg. A gyászoló család sokáig azt gondolta, hogy az edzésen gyakorolt úgynevezet­t „vasgyári fogás” miatt beállt hirtelen szívhalál okozta gyermekük halálát. Gyanújukat a boncolást végző orvos is alátámaszt­otta. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, amely azonban fordulatot hozhat az ügyben.

– A rendőrség az eddig begyűjtött adatok alapján az első verziót, mármint a vasgyári fogást kizárta, mint halálokot, azt azonban annál jobban vizsgálják, hogy egy ismerten szívproblé­mákkal küzdő birkózónak hogyan adhatott a sportorvos mégis engedélyt a versenyzés­re. A nyomozók olyannyira komolyan veszik az ügy ezen részét, hogy kirendelte­k egy speciális szakértőt, aki az érintett sportorvos munkáját vizsgálja meg. Tudomásom szerint ilyen még nem volt, pedig több sportoló is elhunyt már hasonló körülménye­k között. Ez az eljárás talán precedenst is teremthet, és reményeim szerint ettől kezdve sokkal komolyabb orvosi vizsgálato­k alá vetik a versenyspo­rtolókat – jelentette ki dr. Lichy József ügyvéd.

A védő elmondása szerint Rózsa György szülei is abban bíznak, hogy fiuk esete felnyitja a szemét azoknak, akik meghatároz­zák a sportorvos­ok tevékenysé­gi körét.

György szülei fontosnak tartják, hogy kiderüljön az igazság. Nem akarnak senkit sem ok nélkül vádolni, de úgy érzik, hogy megnyugtat­óan csak a rendőrség tud pontot tenni az ügy végére. Nekik fogalmuk sem volt arról, hogy Györgynek a szívével baj van, ezt is csak a nyomozásbó­l tudták meg, ahogy azt is, hogy a sportorvos ennek ellenére zöld utat adott a fiúnak a versenyzés­hez.

Mint megírtuk: tavaly januárban érte a Rózsa családot az a telefonhív­ás, amely örökre megváltozt­atta az életüket. A vonalban fiuk edzője volt, aki kétségbees­ve mondta az édesanyána­k: gyorsan jöjjenek a terembe, mert nagy baj történt. Amire odaértek, már a mentők küzdöttek a fiúért, sajnos hiába. A házaspár azóta is úgy él, mintha fiuk még élne, megteríten­ek neki az asztalnál, édesapja pedig mindennap elmegy György iskolája elé. L. E.

Speciális szakértő vizsgálhat­ja a sportorvos felelősség­ét az ügyben

 ??  ??
 ??  ?? Ne forduljon újra elő
A fiú édesanyja szeretné, ha egy fiatallal se történhetn­e hasonló tragédia
Ne forduljon újra elő A fiú édesanyja szeretné, ha egy fiatallal se történhetn­e hasonló tragédia
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary