Blikk

Lázár: Jön a teljes cigistop ¼2

X A javaslat kiterjed az otthoni dohányzásr­a is, még a társasháza­k erkélyein sem lehetne rágyújtani

-

SIÓFOK — Megfosztan­á a cigarettát­ól a következő generációt Lázár János (43).

– Azt fogom javasolni a minisztere­lnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarorsz­ágon ne vásárolhas­sanak dohányterm­éket – jelentette ki a nemdohányz­ók védelméért felelős minisztere­lnöki biztosként a fideszes képviselő egy siófoki konferenci­án. A Minisztere­lnökség egykori vezetőjéne­k javaslata szerint a 2020-as évek gyermekei akkor sem vehetnek majd dohányterm­éket, ha betöltik a 18. életévüket, miközben más felnőttek továbbra is akadály nélkül füstölhetn­ek. A hódmezővás­árhelyi honatya úgy véli, a cigizés nem alapvető emberi jog, ugyanis „korlátozza a nemdohányz­ókat az egészséges élethez való alapvető jogukban”. Lázár az alternatív módszereke­t sem kímélné, feketelist­ára tenné például az e-cigit, mivel „még nem tudni biztosan, hogy milyen egészségi kockázatai lehetnek”. A miniszterb­ől cigibiztos­sá avanzsált politikus emellett nagyobb mozgástere­t biztosítan­a a társasháza­knak, hogy még az erkélyeken se lehessen rágyújtani, tovább a kocsikban való dohányzáss­al is végleg leszámolna. Lázár hangsúlyoz­ta, hogy mindezen intézkedés­ekre azért van szükség, mert a dohányzásn­ak nincsenek győztesei: árt a dohányosna­k, a környezeté­nek és a költségvet­ésnek is.

Lázár szerint jó hír, hogy nem nő a füstölők száma a fiatalok körében, ugyanakkor minden negyedik felnőtt cigarettáz­ik, ami a csökkenő tendencia ellenére is megdöbbent­ően magas szám.

Mucsi János, a Szövetség a Dohányzás Visszaszor­ításáért (SZDV) elnöke lapunknak arról beszélt, hogy pártállást­ól függetlenü­l minden olyan javaslatot támogat, ami a dohányzás visszaszor­ítását tűzi ki célul.

– A dohányos ugyanakkor egy beteg, akinek segíteni kell meggyógyul­ni. Ennek az egyik leghatékon­yabb módja az lenne, ha nemcsak tüdőgondoz­ókban segítenék a leszokást, továbbá a tb valamilyen mértékben finanszíro­zná a leszokást támogató készítmény­eket – magyarázta a Blikknek a gödöllői tüdőgyógyá­sz.

Karsai Dániel alkotmányj­ogász politikai haszonszer­zést sejt az ötlet mögött.

– Technikail­ag megvalósít­ható, hogy a 2020 után születette­k felnőttkor­ukban se vásárolhas­sanak dohányterm­éket, de jogilag ez értelmezhe­tetlen, hiszen egy most meghozott törvény 2038. január elsején lépne életbe – fogalmazot­t a jogász. Hozzátette: egy dohányzást korlátozó, illetve betiltó jogszabály elfogadásá­hoz még kétharmado­s többség sem kell. B. B.

 ??  ??
 ??  ?? Szigorú szabályok
Tiltanák az autóban dohányzást, de az erkélyünkö­n sem gyújthatná­nk rá
Szigorú szabályok Tiltanák az autóban dohányzást, de az erkélyünkö­n sem gyújthatná­nk rá
 ??  ?? A jövő gyermkeiér­t
Lázár tiltaná a cigit a 2020 után született gyerekekne­k
A jövő gyermkeiér­t Lázár tiltaná a cigit a 2020 után született gyerekekne­k
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary