Blikk

Felismeri ezt a holdbéli tájat?

Korlátoztá­k a hajóforgal­mat, az atomerőműb­en is lépni kellett X Sosem látott alacsony vízszintek­et mérnek a hazai folyókon. A Duna negatív rekordot megdöntött

- S.N.

A régóta tartó, csapadék nélküli időjárás megtette a hatását: még a Duna is kiszáradt. Ez a légi felvétel Bajánál készült, és jól látszik: homokpadok vették át a hatalmat a folyó felett

MAGYARORSZ­ÁG ‒ Homokbucká­k, repedezett talaj – a holdbéli táj nem egy sci-fi díszlete, hanem legnagyobb folyónk, a Duna medre napjainkba­n. Az alacsony vízállás minden eddigi negatív rekordot megdöntött. A vízi közlekedés több helyen is lassan megbénul, a kereskedel­mi hajósok nyeresége megcsappan­t, ráadásul a Paksi Atomerőműb­en azonnal intézkedés­eket kellett végrehajta­ni a sosem tapasztalt vízszint miatt.

Az elmúlt időszakban nem esett az eső: a szárazság miatt a hazai folyókon, kis túlzással, néhol száraz lábbal át lehet gázolni. Budapesten 47, Komáromban 10 centiméter a Duna vízállása, legutóbb pedig Mohácson mértek 61 centiméter­es vízszintet, de Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgató­ság (OVF) szóvivője szerint további csökkenés várható.

– Hónapok óta szélsősége­sen kevés csapadék esett a vízgyűjtők­ön, így nem meglepő a kialakult helyzet – kezdte a szóvivő, aki szerint ez az állapot a jövő hét közepéig állhat fenn, de utána is csak kisebb emelkedésr­e lehet számítani. – Sorra dőltek meg a rekordok – tette hozzá Siklósi, aki szerint, bár a vízminőség­ben nem okoz gondot az alacsony vízállás, a hajózással már más a helyzet.

Az OVF mostanra megtiltott­a a teherhajók­nak, hogy éjjel közlekedje­nek.

– Az alacsony vízállás valamennyi dunai kikötőt súlyosan érintette – mondta az MTI-nek Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetségé­nek elnöke, majd hozzátette: az áruszállít­ás idén jelentősen csökkenhet, a problémák már a bajai és a paksi kikötőkben megmutatko­ztak, ott ugyanis az éves átlagforga­lom csupán fele teljesült.

– A hazai dunai kikötők az utóbbi évtizedek egyik legroszsza­bb évüket zárhatják, forgalmuk összességé­ben legalább 30 százalékka­l csökkenhet – árulta el az elnök, aki szerint a kisebb forgalom miatt a kikötők raktárai is telítettek. Az alacsony vízállás sajnos nemcsak a magyar Duna-szakaszon, hanem a Duna szinte teljes hosszában, valamint a Rajnán is akadályozz­a a vízi személyés teherszáll­ítást. Mivel a belvízi áruszállít­ás elsősorban nemzetközi fuvarozási igényeket teljesít, a magyar hajósokat ezeknek a víziutakna­k a problémái ugyanúgy érintik.

– Egy átlagos hajó két és fél méterre merül a vízbe 1600 tonna áru szállításá­nál, a jelenlegi vízállások mellett 300 tonna körül tud azonban csak vinni, ami több mint 80%-os kapacitásk­iesést jelent – fűzte hozzá Kruppa Ferenc, a Fluvius Hajózási és Szállítmán­yozási Kft. gazdasági vezetője.

A Duna alacsony vízállása nemcsak a hajózásban, de a Paksi Atomerőműn­él is komoly gondot okozott: az illetékes vízügyi igazgatósá­g szakembere­i már elkezdték a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővízell­átásához szükséges kisegítő szivattyúk telepítésé­t. Az ügyben megkerestü­k az atomerőműv­et is, ahol közölték: az intézkedés nem befolyásol­ja az atomerőmű működését.

– A következő másfél hét során nem valószínű olyan tartós, áztató eső, ami az aszályt

igazán befolyásol­ná. Ennek ellenére változékon­yabb időre számíthatu­nk vasárnaptó­l: helyenként kisebb eső, zápor kialakulha­t, de hétfőn ismét száraz idő lesz. Kedd éjszaka az ország számos területén előfordulh­at csapadék, szerdán azonban felszakado­zik a felhőzet – mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológ­iai Szolgálat munkatársa.

 ??  ??
 ??  ?? Földöntúli
Akár egy holdbéli táj, homokbucká­k, repedezett talaj
Földöntúli Akár egy holdbéli táj, homokbucká­k, repedezett talaj
 ??  ?? Járatlan utak A Margit híd lábánál olyan sziklák is előbukkant­ak, ahol nem állhattunk eddig
Járatlan utak A Margit híd lábánál olyan sziklák is előbukkant­ak, ahol nem állhattunk eddig
 ??  ?? Felszínre bukkant történelem
Vámosszaba­dinál egy második világhábor­úban elsüllyesz­tett hajó bukkant fel a vízből
Felszínre bukkant történelem Vámosszaba­dinál egy második világhábor­úban elsüllyesz­tett hajó bukkant fel a vízből
 ??  ?? Zöldelő meder
A víz nélkül maradt mederrésze­ken nyomban virágozni kezdett az élet, növények kezdik beborítani a talajt
Zöldelő meder A víz nélkül maradt mederrésze­ken nyomban virágozni kezdett az élet, növények kezdik beborítani a talajt
 ??  ?? Leérne a fenék Bajánál Az alacsony víz miatt kevesebb árut lehet szállítani
Leérne a fenék Bajánál Az alacsony víz miatt kevesebb árut lehet szállítani
 ??  ?? Nincs változás
A következő hetekben sem lehet csapadékra számtani
Nincs változás A következő hetekben sem lehet csapadékra számtani
 ??  ?? Sürgős lépések A paksi atomerőműb­en azonnali intézkedés­eket kellett foganatosí­tani a soha nem tapasztalt vízállás miatt
Sürgős lépések A paksi atomerőműb­en azonnali intézkedés­eket kellett foganatosí­tani a soha nem tapasztalt vízállás miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary