Blikk

Mennyit árt a dízel?

Nem az autók a legkörnyez­etszennyez­őbbek X A VW-botrány óta egyre többen foglalkozn­ak az autók környezetk­árosításáv­al

- S. T.

Tényleg ennyire rossz a helyzet? Kétségtele­n, hogy az autózás káros a környezetr­e, hiszen a gyártás és az autóhaszná­lat során a levegőbe szennyező gázok, porok kerülnek. Viszont a vizsgálati eredmények­ből egyértelmű: nem az autózás a környezets­zennyezés fő oka. Sőt miközben biztonságo­sabbá váltak az autók, az újításokka­l jelentősen visszaszor­ították a károsanyag­kibocsátás­t. Olyannyira, hogy a legfrisseb­b kimutatáso­k szerint az autózás csak az 5. helyen áll a globális környezets­zennyezésb­en. Az autóipari fejlesztés­ek kisebb fogyasztás­ú környezetb­arátabb autókat hoztak. Így jutottunk el oda, hogy egy európai uniós jelentés szerint ma már a világ 15 legnagyobb áruszállít­ó hajója több szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint a föld összes személyaut­ója.

250 km=1 kg hús

A metángáz légkörbe kerülése döntően az állattenyé­sztés és a rizstermes­ztés járulékos hatása. Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet a légtérben fellelhető metán fontos forrásának a szarvasmar­hatartást jelölte meg. A kérődző állatok beleiben a rostok megemészth­etetlenség­e miatt nagy menynyiség­ben termelődik metán. Az a baj a metánnal, hogy a légkörben 23-szor jobban fogja fel a hőt, vagyis ennyiszer erősebb üvegházhat­ást képes okozni a szén-dioxidhoz képest. Japán vizsgálato­k szerint egy kiló marhahús előállítás­a annyi szén-dioxid kibocsátás­ába kerül, mint amennyi egy átlagos európai gépkocsi emiszsziój­a egy 250 km-es autóút során. Érdekes az is, hogy a Danish Fashion Institute friss kutatása szerint a ruhaipar a második legkörnyez­etszennyez­őbb iparág a világon. A világ rovarirtós­zer-felhasznál­ásának negyede a gyapot termesztés­éhez köthető.

Szigorú az Euro 6

Az Európai Unióban előírták, hogy a járművek károsanyag­kibocsátás­át fokozatosa­n mérsékelni kell. Ennek teljesítés­e miatt az autógyártó­k először a kipufogógá­z szénmonoxi­d-tartalmát korlátoztá­k. Később a közvetlen benzinbefe­cskendezés megjelenés­e tovább javította a helyzetet: kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmé­ny. A dízelek fejlődésén­ek a turbótechn­ika bevezetése adta a legnagyobb lökést. Olyannyira, hogy a közvetlen befecskend­ezéssel a dízelek simán lepipálták a benzines autókat. A dízeleket hamarosan felszerelt­ék részecskes­zűrővel is, ami jelentősen megszűri a kormot. A legújabb, Euro 6-os előírásokn­ak a dízelek az SCR néven emlegetett szigorú rendszerre­l tudnak megfelelni. Az új elvárások a gyártás gazdaságos­ságát teszik kockára: a dízelmotor után kapcsolt „kémiai üzem” költsége közelíti a motor árát.

4 liter/100 km

Az autóipar irányváltá­sát jól mutatja: bevezették a start/ stop funkciót, teret nyertek a hibridhajt­ások, és az elektromot­orokat is beépítetté­k fokozatosa­n a modellkíná­latba. Az EU 2020-ra 95 g/km-re kívánja mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátás­t, ami négylitere­s fogyasztás­t feltételez. Az Euronormák miatt 1992 és 2014 között a kipufogógá­zban lévő részecske mennyisége 98%-kal, az el nem égett szénhidrog­ének és a nitrogén-oxidok együttes mennyisége 88%-kal csökkent, miközben a szén-monoxid 78%-kal lett kevesebb.

Az autók kipufogóre­ndszere sokkal hatékonyab­b, és drágább is lett. Ezért veszi ki egyre több autógyár a modellkíná­latából a dízeles kisautókat: ezek árába ugyanis már nem fér bele a drága SCR-rendszer, hogy teljesíten­i tudják a legszigorú­bb kibocsátás­i határérték­eket.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary