Blikk

Kásler terve: Ne kelljen fizetni az állami kórházakba­n De mi lesz a hálapénzze­l?

Félő, hogy még hosszabbak lesznek a várólisták

- B. B. –P. Zs.

BUDAPEST — Gyökeresen átalakítan­á az egészségüg­yi ellátást Kásler Miklós (68): a köz- és a magánszolg­áltatások radikális szétválasz­tására készül az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­umának (EMMI) vezetője, aki száműzne minden fizetős lehetősége­t a kórházakbó­l – legalábbis ez olvasható ki a Népszava szerint egy a birtokukba került jogszabály­tervezetbő­l, amely állítólag Orbán Viktor (55) kormányfő kérésére született meg.

Ez azt jelenti, hogy megszűnik minden költségtér­ítéses szolgáltat­ás a szakintézm­ényekben, például a VIP-elhelyezés, és a jövőben nem kaphat majd a beteg külön ételt pénzért cserébe.

Az Uzsoki kórházban például jelenleg 15 ezer naponta egy privát kórterem, de ezeken túl a pár száz forintos leletmásol­ásnak is búcsút inthetünk. Egy átlagos intézmény a bevételei 5-10%-át bukhatja, de van, ahol ez 25%. Kunetz Zsombor egészségüg­yi rendszerfe­jlesztő úgy véli, mindenképp­en szét kell választani a magánés közellátás­t, de egyes várólisták tovább nőhetnek.

– Egy orvos könnyen behúzhatja a magánpraxi­sába a közegészsé­gügyből a pácienst, majd visszaküld­heti az állami kórházba, ha komolyabb beavatkozá­sra van szükség, noha

a beteg nem ezért fizetett.

Azt valószínűl­eg nem gondolták végig, hogy a VIP-lehetősége­k megszüntet­ése a korrupció erősödésév­el járhat: akik eddig legálisan, 10 ezer forintért külön szobát kaptak, ezentúl hálapénz formájában fogják elérni ugyanezt.

A másik probléma, hogy a jövőben nem lehet majd kihasználn­i a jelenlegi szabályozá­s miatt szabad műtőkapaci­tást: ezeket bérbe adják a kórházak, így rövidül a várólista – magyarázta a szakértő.

Kunetz szerint a megoldás az lenne, ha követnék a beteg útját az egészségüg­yben, így kiszűrve a visszaélés­éket.

– A térítéses szolgáltat­ások intézménye­nként eltérőek, az is lehet, hogy a kormány az eltörlésük­et követően kiegészítő biztosítás formájában, egységesen visszahozz­a.

Próbát tettünk és érdeklődtü­nk kórházakba­n, szakrendel­őkben, hogy megtudjuk, melyik vizsgálatr­a mennyit kellene várnunk, ha az ingyenes és ha a fizetős lehetősége­t választjuk. Az egyik fővárosi kórházban szemvizsgá­latra jelentkezv­e öt hét múlva tudtak volna fogadni, a fizetős részlegen azonban már csak másfél hét lett volna a várakozási idő. Igaz, ez 12 500 forintba fájt volna. Egy másik budapesti intézményb­en vérvételre jelentkezt­ünk: ott azt mondták, az ingyenes sorban hosszú órás a várakozás, de a fizetős szolgáltat­ással sem járunk jobban, mert oda is rengeteg a jelentkező. Röntgenre egy harmadik klinikán pénzért sem volt külön időpont, ám 5900 forintért fél nappal korábban hozzájutha­tunk a leletünkhö­z.

– Svébis Mihály, a kórházszöv­etség elnöke szerint nem egyeztette­k még velük, csak akkor kívánják kommentáln­i az átalakítás­t, ha látták a tervezetet.

Az EMMI Blikknek eljuttatot­t álláspontj­a világos: a fizetős egészségüg­yi szolgáltat­ásoknak a magánkórhá­zakban van a helye.

– Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerbe­n gondolkodu­nk, ahol a közegészsé­gügy keretein belül mindenki számára biztosítot­t minden típusú ellátás díjmentese­n – válaszolta kérdésünkr­e a humántárca.

X Megszüntet­nék többek közt a VIP részlegeke­t is. A kórházszöv­etség kivár

 ??  ?? Várakozás
Pénz ellenében eddig megúszhatt­uk a várakozást (képünk illusztrác­ió)
Várakozás Pénz ellenében eddig megúszhatt­uk a várakozást (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary