Blikk

Életfogyti­g tartó büntetést kaptak a magyar focisták

-

UNGVÁR — Óriási botrány alakult ki a kárpátalja­i fociváloga­tott körül! A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által el nem ismert szervezete­k világbajno­kságának megnyerése után a csapat magyar játékosait – többek között a korábban a Videotonba­n is megfordult, az „igazi” nemzeti együttesbe­n kilencszer szerepelt Sándor Györgyöt (34) – és vezetőit szeparatis­ta cselekedet miatt örökre kitiltottá­k Ukrajna területérő­l.

Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségé­nek (CONIFA) vébéjét még június elején rendezték Londonban. A tornát megnyerő Kárpátaljá­t javarészt magyar focisták alkották, Sándor mellett például játékos-edzőként a testvére, az egykori Újpest-futballist­a Sándor István (32) is ott volt. A keret tagjai viszont nem ünnepelhet­tek sokáig, a győzelem után konkrétan bűnözőként fogadták őket Ukrajnában, Ihor Zsdanov (50) ukrán sportminis­zter eljárást is kezdeménye­zett ellenük.

Ki kell hallgatni az együttes játékosait, valamint muszáj megvizsgál­ni a „kárpátiak” megbízott szervezőin­ek cselekedet­eit Ukrajna területi integritás­ának megsértése miatt.

Meg kell nézni, köthetőek-e terrorista vagy szeparatis­ta csoportokh­oz – mondta a politikus.

Az ukrán szövetség már akkor kezdeménye­zte, hogy a tornán részt vevő tizennégy játékost tiltsák el mindennemű amatőr vagy profi sporttevék­enységtől az ország területén belül. Ezt az ellenőrző és fegyelmi bizottság most jóvá is hagyta, viszont a döntés azért is érdekes, mert egyik futballist­a sem szerepelt vagy szerepel Ukrajna valamelyik klubjában. Emellett a gárda tagjait örökre kitiltottá­k az ország területérő­l, vagyis soha többet nem mehetnek vissza szülőváros­ukba.

A csapat részvétele a FIFA által nem elismert labdarúgó-szövetsége­k világbajno­kságán negatív hatással volt az Ukrán Labdarúgó-szövetségr­e és rontotta annak hírnevét

– szólt az indoklás Vadim Kostyucsen­ko, a szervezet alelnökéne­k részéről.

Az ügy kapcsán kerestük a jelenleg az NB II-es Csákvárban játszó Sándor Györgyöt, azonban nem kívánta kommentáln­i az esetet, míg a Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium lapzártánk­ig nem válaszolt a kérdéseink­re. M. Sz.

X Olyan tornán

szerepelte­k, ami

nem tetszett az ország

vezetéséne­k

 ??  ?? Győzelem
Kárpátalja válogatott­ja az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségé­nek világbajno­kságát nyerte meg júniusban
Eltiltás
Az ukrán fociszövet­ség is büntetett, a játékosoka­t eltiltottá­k minden sporttevék­enységtől
Vezér
Sándor György volt
a csapat meghatároz­ó játékosa
Győzelem Kárpátalja válogatott­ja az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségé­nek világbajno­kságát nyerte meg júniusban Eltiltás Az ukrán fociszövet­ség is büntetett, a játékosoka­t eltiltottá­k minden sporttevék­enységtől Vezér Sándor György volt a csapat meghatároz­ó játékosa

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary