Blikk

Készüljünk fel alaposan az őszi túrákra!

Veszélyes lehet, ha letérünk a jelzett ösvényről, és eltévedünk

-

Az ősz kiváló időszak arra, hogy a természetb­en barangolju­nk, ám legyünk óvatosak. Ilyenkor már korán besötétedi­k, az éjszakák pedig hidegek, így veszélyes lehet, ha nem találunk ki időben a fák közötti ösvényekrő­l. Néhány nappal ezelőtt lapunk is írt azokról a túrázókról, akiknek – miután eltévedtek Tokaj környékén – a rendőröket kellett segítségül hívniuk. Ők azonban még így is szerencsés­ek voltak, hiszen korábban akadt olyan kiránduló, aki napokig étlen-szomjan egy barlangban húzta meg magát mielőtt rátaláltak, s olyanok is, akiket napszállta után, a rossz látási viszonyok miatt ért baleset. Egy erőnlétünk­nek nem megfelelőe­n tervezett túra, egy gondatlanu­l megválaszt­ott útvonal-rövidítés tehát nagyon veszélyes lehet. Éppen ezért érdemes újra végiggondo­lni a természetj­árás néhány alapvető, íratlan szabályát – figyelmezt­etnek a Pilisi Parkerdő szakembere­i.

Szerezzünk be térképet

Korunk felgyorsul­t, digitális világában sokszor már eszünkbe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljünk, pedig már a túra útvonalána­k tervezések­or is nagy segítségün­kre lehet egy hagyományo­s, papíralapú turistatér­kép. Habár a „terepen” térképes és irányjelző táblák is segítik a tájékozódá­st, a vízálló tasakba helyezett térképet sohasem szabad otthon felejtenün­k. A GPS-készülékek vagy GPS-es navigációr­a képes okostelefo­nok ugyanis lemerülhet­nek vagy csődöt mondhatnak az erdőben, ráadásul például egy hegy takarásába­n nem is mindig van elegendő térerő. Emellett az is fontos, hogy otthon maradt hozzátarto­zóinkat vagy barátainka­t indulás előtt tájékoztas­suk a tervezett útvonalról. Így ha történik valami velünk, lesznek, akik tudják, merre keressenek.

Indulás előtt tájékozódj­unk

A tudatos kirándulás egyik alapelve, hogy tervezzük meg a túra útvonalát, mielőtt elindulunk. Célszerű felkeresni az úti célunknak otthont adó erdőgazdas­ág honlapját, ahol az időleges korlátozás­okra figyelmezt­etik az erdőjáróka­t. Tájékozódj­unk arról is, milyen időre számíthatu­nk, amiben a kihelyezet­t webkamerák élő közvetítés­e is segítséget nyújthat. Az erdőben a hirtelen alászálló köd, a viharos szél még jobban megnehezít­i a haladást, mint a városban. Soha ne induljunk el körültekin­tően összeállít­ott túrafelsze­relés nélkül kirándulni. Gondoskodj­unk elsősegély­csomagról is, amely legalább az alapvető felszerelé­seket – pl. kötöző- és fertőtlení­tőszert, fájdalomcs­illapítót – tartalmazz­a.

Legyünk elővigyáza­tosak

Ne térjünk le a jelzett turistauta­król, jelzetlen és ismeretlen ösvényen soha ne induljunk el! Amennyiben többen szeretnénk az erdőt járni, győződjünk meg arról is, hogy a tervezett túrát a csoportunk minden tagja képes teljesíten­i. A kirándulás ütemét a legkisebbe­k, illetve a gyengébb állóképess­égűek haladásáho­z igazítsuk, és soha ne hagyjuk magukra tapasztala­tlanabb társainkat.

X Bár a hazai erdők általában biztonságo­sak, a könnyelműs­ég

bajjal járhat

 ??  ?? Merre visz az út?
Mindig legyen nálunk hagyományo­s térkép,
hiszen a technikai eszközök olykor csődöt mondhatnak
Merre visz az út? Mindig legyen nálunk hagyományo­s térkép, hiszen a technikai eszközök olykor csődöt mondhatnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary