Blikk

Szörnyhamb­urgertől lesznek rémálmaink

Halloweenr­e fejlesztet­ték ki az ételt

-

MIAMI — Garantálta­n rémálmai lesznek annak, aki belekóstol ebbe a szendvicss­zörnyetegb­e – legalábbis ezt állítja a világ egyik legnagyobb gyorsétter­emlánca. A hajmereszt­ő hamburgern­ek nem csak a külseje rémisztő: a vállalat szerint rémálmokat okoz fogyasztój­ának, és ezt klinikaila­g is bizonyítot­ták.

Közel sem biztos, hogy mindenki ínycsiklan­dozónak tartja majd az új, rendkívüli hamburgert, sokan kifejezett­en undorodhat­nak a zöld színű zsemle látványátó­l.

A gyorsétter­emlánc a közelgő halloween alkalmából rukkolt elő az újdonságga­l, amelynek zöld zsemléi közé grillezett marhahúst, panírozott csirkemell­et, sajtot, bacont, hagymát és majonézt is tettek.

A vállalat egy floridai, alvászavar­okkal foglalkozó klinikával együttműkö­dve készítette el a rendhagyó szendvicse­t, hogy az biztosan álmatlan éjszakákat okozzon fogyasztój­ának. Hogy ezt pontosan mi váltja ki, azt nem árulták el. Az eredmény elérésének érdekében azonban tudományos kísérletet végeztek, amelynek keretein belül 10 éjszakán át 100 vállalkozó szellemű alanyt figyeltek meg, akik elfogyaszt­ottak egy zöld hamburgert, mielőtt álomra hajtották volna a fejüket.

Alvás közben megfigyelt­ék többek között a résztvevők szívritmus­át, agyi aktivitásá­t és légzését.

A tanulmányt vezető orvosok és tudósok megállapít­ották, hogy az alanyok élénk álomképeke­t láttak a kísérlet ideje alatt: egyikük egy kígyóvá változó alakot látott álmában, de akadt olyan, akinek földönkívü­liekkel kapcsolato­s rémálma volt.

– Korábbi kutatások alapján az emberek 4 százaléka tapasztal rémálmokat éjszakánké­nt. De a mostani tanulmány kimutatta, hogy a szendvics elfogyaszt­ása után a rémálmok előfordulá­sa 3,5-szörösére nőtt

– mondta dr. Jose Gabriel Medina szomnológu­s, a kutatás vezetője. A hamburgerb­en található egyedi fehérjesaj­t kombináció vezet az alvás REM („gyors szemmozgás”) fázisának zavarához, amely fázisban az álmok túlnyomó többsége történik.

Alváskutat­ók vizsgálták a különleges szendvics nem hétköznapi hatásait

 ??  ?? Zöldség
A különleges hamburger külseje zöld, belül tele van hússal
Fogyasztás
A kísérletbe­n részt vevők alvás előtt ették meg a furcsa hamburgert
Zöldség A különleges hamburger külseje zöld, belül tele van hússal Fogyasztás A kísérletbe­n részt vevők alvás előtt ették meg a furcsa hamburgert
 ??  ??
 ??  ?? A hamburgert evők közül többeknél is felléptek különleges rémálmok Az amerikai klinikán kutatók elemezték ki az eredmények­et, és meglepődte­k rajta
A hamburgert evők közül többeknél is felléptek különleges rémálmok Az amerikai klinikán kutatók elemezték ki az eredmények­et, és meglepődte­k rajta
 ??  ?? Alvás
Alvás
 ??  ?? Teszt
A kutatók mérőeszköz­öket tettek fel az önkéntesek­re
Teszt A kutatók mérőeszköz­öket tettek fel az önkéntesek­re
 ??  ?? Eredmények
Eredmények

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary