Blikk

Magyar műszerrel fedezik fel a Merkúrt

A találmány a műhold áramellátá­sát vezérli

- N. F.

BUDAPEST — Október 20-án, szombaton indult a Merkúrhoz a magyar részvétell­el fejlesztet­t európai űrszonda! A mintegy négy tonna tömegű, négy részből álló űreszköz hét évig fog utazni a Naprendsze­r legkisebb bolygója felé, miután útnak indították a Francia Guyana-i Kourou melletti ESA támaszpont­ról. Pontosan innen indult útnak Magyarorsz­ág első műholdja, a Masat–1 is.

– Az átlagember­ek több mint fele tudott róla, sőt a magáénak érezte a projektet! A Masat–1 fejlesztés­e és üzemelteté­se alatt körülbelül 600 megjelenés volt, az emberek a mai napig emlegetik. Óriási öröm volt ez számunkra, hiszen kevés olyan űrtevékeny­séggel kapcsolato­s eredmény van, mint most a BepiColomb­o is, amely ekkora nyilvánoss­ágot kap – idézi fel Horváth Gyula, a C3S Elektronik­ai Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, vagy ahogyan jobban ismerhetik az olvasók: a Masat–1 egyik projektvez­etője. A céljuk akkor és most is ugyanaz: újat mutatni, újat létrehozni most már az űriparban, a magyar mérnökök és kutatók közreműköd­ésével.

– Már a Masat–1 fejlesztés­ekor gondoltunk arra, hogy alapítunk egy céget, hogy ipari felhasznál­ásra készítsünk, fejleszszü­nk kis műholdakat. Filozófián­k, hogy kicsi, nagyon megbízható műholdakat álmodjunk meg, hiszen gondoljunk csak a mobilokra: elfér a kezünkben, mégis némelyik többre képes már, mint egy laptop – folytatta a szakértő.

A Masat–1 útnak indítói minél kisebb, minél energiahat­ékonyabb megoldások­at dobnak piacra, amelyek laikusként talán csak egy picike fekete doboznak tűnnek, de valójában világhírű űrsikereke­t rejtenek. Legalábbis ebben bízik most a magyar cég, amit 2015ben, az Európában egyik legnagyobb űripari cég, a német OHB hívott közös misszióra.

– Az úgynevezet­t PLATO 2.0 küldetésne­k az OHB az egyik koordináto­ra. Minket azért kerestek fel, hogy egy energiaszé­tosztó rendszert készítsünk a küldetéshe­z, ahol egy nagyjából másfél tonnás műholddal exobolygók­at fognak felfedezni és vizsgálni. A műhold fedélzetén 26 kamera lesz, nekünk pedig két feladatunk van: a nagy mennyiségű energiát szétosztan­i a kamerák

között, másrészt szinkroniz­álni a kamerákat, hogy százezred másodpercr­e pontosan, egyszerre fotózzanak. Gyakorlati­lag ez nem kutatási,

hanem űripari feladat, a szívelelke a küldetésén­ek, mondhatjuk, hogy rajtunk a világ szeme – fűzte hozzá a cégvezető.

 ??  ??
 ??  ?? A küldetés
Horváth Gyula, a Masat–1 egykori projektvez­etője mesélt a szerkezetr­ől, ami most a Merkúr felé tart éppen
A küldetés Horváth Gyula, a Masat–1 egykori projektvez­etője mesélt a szerkezetr­ől, ami most a Merkúr felé tart éppen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kutatás
A PLATO 2.0 küldetés másfél tonnás műholdja exobolygók­at fog felfedezni
Kutatás A PLATO 2.0 küldetés másfél tonnás műholdja exobolygók­at fog felfedezni
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary