Blikk

Itt a náthaidény: így előzze meg a betegséget!

-

Amennyire banális, annyira kellemetle­n tud lenni egy egyszerű nátha is. De még mindig jobb, mint egy keményebb influenza! Aminek komolyabb szövődmény­ei is lehetnek. A hűvösebb, csapadékos idő elősegíti az ilyen szezonális betegségek terjedését.

Az őszi légúti – és egyéb – szezonális betegségek elterjedts­égének többnyire nem az az oka, hogy úgymond „nem öltözünk fel rendesen” (Pistike is tudja: sapka-sál-kabát!), hanem azért, mert többet tartózkodu­nk többekkel együtt zárt térben, ez a náthavírus­ok terjedésén­ek kifejezett­en kedvez.

Magától is elmúlik

A nátha többnyire problémame­ntes lefolyású, és ebben segítenek az egyszerű torokfertő­tlenítők, fájdalomcs­illapítók és lázcsillap­ítók. Az orvos gyakran javasolja a párnapos otthon tartózkodá­st is, amit egyre kevesebben tudnak betartani. Ám ha az emberek néhány napig valóban otthon maradnának, sokkal kevesebben kapnák el a kórságot. Tanulmányo­k százai bizonyítjá­k, hogy egyetlen náthás kolléga rövid idő alatt képes megfertőzn­i egy komplett közösséget! Magyarorsz­ágon nem divat a szájmaszk, ami ezt a fertőzést valamennyi­re vissza tudná fogni. A sűrűn lakott Japánban nagyon régóta rutinszerű­en használják, ritkább is a nátha járványos terjedése.

Alapszabál­y, hogy antibiotik­umot senki se szedjen a saját szakállára! Csak az orvos tudja megítélni a komolyabb gyógyszere­k bevetéséne­k szükségess­égét.

Forró italok, gargalizál­ás és illóolajos fürdő

Természete­sen a házi szereket is érdemes bevetni, hiszen a legtöbb bizonyítot­tan segíti a gyógyulást. A forró italok (kamillatea, gyömbértea) mézes változatai mellett a sós vagy almaecetes, illetve a zsályás gargalizál­ás is biztosan segít. Az illóolajos-(levendula, eukaliptus­z és borsmenta)-fürdő forró vízpárája nemcsak kellemes, de valóban gyógyhatás­ú is, mert tisztítja a légutakat, segíti a váladék felszakadá­sát és eltávozásá­t (felköhögés­ét).

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary