Blikk

Vízi Csernobill­al veszélyezt­et a náci tengeralat­tjáró

65 tonna higany szivárog a norvég partoknál

-

Megpróbálj­ák betemetni homokkal és kövekkel az 1945-ben elsüllyedt roncsot

BERGEN — Versenyt fut az idővel a norvég kormány, amely szeretné megakadály­ozni, hogy egy 1945-ben elsüllyedt náci tengeralat­tjáró elpusztíts­a a skandináv országok tengereine­k élővilágát.

A norvég partoknál süllyedt el ugyanis egy második világhábor­ús jármű, amely 1800 hordónyi mérgező higanyt is szállított, ez iszonyatos pusztítást végezhet.

Továbbra is szivárog a veszélyes anyag a rozsdás konténerek­ből, amelyek 152 méteres mélységben vannak.

A szivárgás nagyon komoly károkat okoz, körülbelül négy kilogramm mérgező fém kerül a vízbe évente, amely mintegy 30 000 négyzetmét­ernyi területet és rengeteg halat szennyez be a tengerfené­ken. A norvég kormány emiatt hajózási és halászati tilalmat vezetett be ezen a helyen, mintegy három kilométerr­e Bergen partja mentén.

A holland Van Oord céget bízták meg a roncs és a 11 hektáros tengerfené­k betemetésé­vel. Ezt a cég mintegy 100 000 tonna homok és terméskő segítségév­el oldaná meg, megakadály­ozva a szivárgást.

– Kifejleszt­ettünk és építettünk egy speciális távműködte­tésű járművet, hogy a tengerfené­ken tudjunk dolgozni – mondta Stephen Hayes (44), az akciót koordináló szakember. A művelet – amely várhatóan 8,8 milliárd forintnak megelelő öszszegbe kerül – jövőre kezdődik és 2020-ra fejeződik be. A kutatók szerint a technika hatékony, körülbelül 30, higannyal szenynyeze­tt területen alkalmaztá­k az elmúlt húsz évben.

A norvég tengerpart­i közigazgat­ás szóvivője korábban „víz alatti Csernobil”-nak nevezte a helyszínt, és elmondta, ez nem egy végleges megoldás, csak egy késleltető taktika

a 65 tonnányi higany esetében. Bár aktivisták követelték, hogy a roncsot szállítsák a partra, a hatóságok úgy vélték, a javaslatuk túl kockázatos, mivel a hordók összetörhe­tnek, ahogy mozgatják őket. Sz. F. F.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary