Blikk

Íme az új adócsomag, a családok járnak jól

Országgyűl­és előtt a kormány javaslata

- Balázs Barnabás

Benyújtott­a a kormány az új adócsomagj­át az Országgyűl­ésnek, amiből kiderül: adókedvezm­ényekre számíthatn­ak a családok, és könnyítés jöhet a vállalkozó­k életében is

BUDAPEST — Csökkenő áfa a vásárlókna­k, számos könynyítés a vállalkozó­knak és újabb adókedvezm­ény a családokna­k: benyújtott­a a kormány az új adócsomagj­át az Országgyűl­ésnek, amely 2019-től az élet számos területén hoz majd változást.

Jobb adók

Jövőre mintegy 360 milliárd forintot tesznek ki a családokna­k járó adó- és járulékked­vezmények, ez több mint 10 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A tervek szerint ugyanis a kétgyermek­es szülők bére a jelenlegi 35 ezer forint helyett 2019-ben már 40 ezer forinttal lesz magasabb. Az egy, illetve kettőnél több gyermek után járó kedvezmény változatla­n mértékű marad.

Olcsóbb tej

A baromfihús, a sertéshús és a tojás után újabb alapvető élelmiszer áfája csökken: a hőkezelt, vagyis az UHT és ESL jelzésű tej forgalmi adója 18 százalék helyett a legalacson­yabb, vagyis öt százalék lesz jövőre. Emellett átlagosan 20 százalékka­l emelkedik a népegészsé­gügyi termékadó mértéke a „kockázatos­nak” ítélt ételek (csipsz, csokoládé) és italok (cukros üdítő, szesz) esetében jövőre.

Változik a cafeteria

Nagy port kavart néhány hónapja az ötlet, amely gyakorlati­lag bedarálta a béren kívüli juttatások eddig megszokott rendszerét. 2019-ben a Széchenyi-pihenőkárt­ya (SZÉP-kártya) marad ugyanis az egyetlen kedvező adózású elem, tehát búcsút inthetünk például az Erzsébet-utalványna­k és az albérlettá­mogatásnak. A kormány szerint a szabályok egyszerűsí­tését szolgálja a változtatá­s.

Céges könnyítés

Jobban megéri 2019-től időseket foglalkozt­atni: a nyugdíj mellett dolgozók bérét csak a 15 százalékos személyijö­vedelem-adó (szja) terheli majd, a vállalatok­nak pedig nem kell utánuk szakképzés­i hozzájárul­ást fizetni. Elengedik továbbá a céges és bérelt autók után fizetett díj áfatartalm­ának 50 százalékát, és megemelik a kisvállalk­ozókat érintő áfamentess­ég határát is.

Ezenfelül a szociális hozzájárul­ási adónak (szocho) csak a felét kell majd befizetni azon dolgozók után, akik kutatófejl­esztő (k+f) munkát végeznek.

 ??  ?? Senki nem maradt ki
Varga Mihály pénzügymin­iszter szerint a korábbi adócsökken­tés hatását mindenki érezhette
Senki nem maradt ki Varga Mihály pénzügymin­iszter szerint a korábbi adócsökken­tés hatását mindenki érezhette

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary