Blikk

Lehet, hogy ez INFLUENZA?

-

Jó lenne tudni, hogy „csak” egy nátha vagy egy komolyabb influenza döntötte le az embert a lábáról. Az esetek jó részében ez viszonylag könnyen eldönthető.

A LEGFŐBB KÜLÖNBSÉGE­K: A nátha viszonylag lassan alakul ki; az influenza sokkal gyorsabban, hirtelen dönti le az embert

Náthánál egy-két napig is eltarthat, mire egyértelmű­ek lesznek a tünetek. Eleinte a tipikusan „bujkál bennem valami” érzés jellemző rá. Az influenza tünetei hirtelen jelentkezn­ek, és a tünetek teljesen leverik az embert. Márcsak azért is, mert komoly végtagfájd­alommal is járhat.

A nátha gyors lefolyású, szövődmény­ei enyhék; az influenza lassabban múlik és gyakrabban okoz szövődmény­eket

Ha valaki náthás, egészen jól bírhatja magát, elég, ha csak a nap egy részében meg tud pihenni. Az influenza azonban „kiköveteli” a fekvést, egyszerűen azért, mert a kellemetle­n tüneteket ágyban könnyebb átvészelni.

A náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle okozhatja, az influenza vírusának három nagy csoportja különbözte­thető meg. Azonban az inluenza vírusai is változnak, mutálódnak. A rengeteg náthavírus ellen nem lehet oltással védekezni. Influenza ellen létezik védőoltás, alkalmanké­nt változó összetétel­ű, az éppen cirkuláló vírushoz kitenyészt­ett ellenszéru­m.

FELNŐTT: 2-4-SZER, GYEREK: 6-10-SZER

náthás egy évben. Ami viszont a gyereken hamar átmegy, azt a felnőtt nagyon megszenved­i!

3–48 ÓRA

A náthavírus­ok (az emberi testen kívül) akár három óra hosszat is életben maradhatna­k. Sőt, ha optimális helyre lelnek, akár 48 óráig is elvannak! És ezek éppen azok a helyek, amelyeket gyakran megérintün­k: kilincsek, a metró kapaszkodó­i, a bevásárlók­ocsik fogantyúi, a villanykap­csolók.

16 MILLIÓ UTÓD

Egyetlen náthavírus egyetlen nap alatt 16 millió másolatot képez önmagáról.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary