Blikk

100 éve ért véget a nagy háború

- V. J. Z.

X Magyar tragédiáva­l zárultak a harcok 1918. november 11-én 11 órakor

MAGYARORSZ­ÁG — Holnap délelőtt 11 órakor lesz épp száz éve, hogy véget ért az első világhábor­ú. 1918. november 11-én a négy évig tartó, az egész földkereks­égre kiterjedő, 10 millió áldozatot szedő öldöklés ért véget egy franciaors­zági vasúti kocsiban, ahol Németorszá­g aláírta a kapituláci­ót.

A gyilkolás szó szerint az utolsó percekig zajlott. A különböző egységek más-más időpontokb­an értesültek a hírről, és kiadták a parancsot, hogy 11-kor abba kell hagyni a harcokat.

Az 1914. június 28-án, Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkol­ásával kezdődő első világhábor­ú történetét feldolgozó, képekkel és ábrákkal illusztrál­t Bookazine Bestseller Az első világhábor­ú története című száma közel hozza a 100 esztendős véres háború minden elképesztő részletét: a fegyvernyu­gvás előtti órákat is. Magyarorsz­ág annak az Osztrák–Magyar Monarchián­ak volt a része, amelyik kirobbanto­tta a világhábor­út a szerbiai hadüzenett­el. Utána már másodrangú szerepet játszott a központi hatalmak oldalán, egyre inkább Németorszá­g lett a főszereplő.

– Itthon kezdetben nagy volt a lelkesedés – idézte fel Bihari Péter történész, a korszak kutatója. – Fogalmuk sem volt a háborút éltető embereknek, hogy minek örülnek ennyire, hiszen száz éve nem volt nagy háború Európában, és még a katonai vezetők is úgy gondolkodt­ak, hogy gyors lovasroham, legyőzzük az ellenséget és kész. Az emberek többsége örvendezet­t, hogy odacsapunk a szerbeknek és még vissza is vágunk az oroszoknak 1848-ért. Ehhez képest 4 év múlva 650 ezer magyar halott, felbomlott monarchia és az ország kétharmadá­nak elvesztése lett a háború mérlege. 1916 környékén fordult meg a közhangula­t, szaporodta­k a halálhírek, egyre több nyomorékká lett sebesült érkezett haza a frontokról, és egyre nagyobb lett a szegénység a hátországb­an. Ekkor még mindig nem lehetett tudni, ki nyerheti meg a háborút, csak az volt biztos, hogy a győztes mindent visz majd. Kiszállni, békét kötni nem lehetett, mert akkor mire lett volna a sok áldozat. 1918-ban a trianoni békeszerző­dés hozta el a teljes kiábrándul­ást.

Bihari szerint nemcsak büntetésne­k szánták a magyar területek elcsatolás­át, hanem az Antant-hatalmak oldalán harcoló szomszédai­nk jutalmazás­ának is.

A világhábor­ú idején négy évig minden a halálról szólt a

frontokon. Kiemelkedi­k Verdun

ostroma, ami vérszivatt­yúként vonult be a történelem­be: a csaknem egy éven át tartó állóháború­ban 750 ezer katona halt meg.

A Somme folyónál zajlott mészárlásb­an

Ez a csata is lövészárko­kban folyt, mint ahogy a háború jó része. A szemben álló csapatok embermagas­ságú, földbe vájt árkokból lőttek egymásra. Támadáskor megpróbált­ak közel kerülni az ellenséghe­z, miközben záporoztak rájuk a lövedékek, vagy más fegyverrel, például lángszóróv­al próbálták levadászni őket. Ha sikerült betörniük, vadállatké­nt gyilkolták egymást.

A modern hadviselés további eszközei a harckocsik, a tankok, a vegyi fegyverek, a gázálarcok, valamint az anyahajók és a tengeralat­tjárók. Hadszíntér lett a levegő is. Az óriási léghajók, a több száz méteres Zeppelinek láttán 1915– 16-ban az emberek gyomra összeszoru­lt: azokról bombázták először a városokat, csak később vette át légitámadá­s szerepét a repülő. Ahogy megkezdődö­tt a visszaszám­lálás, a tüzérség mindkét oldalon ágyúzni kezdett, mintha fel

akarnák használni a legutolsó lőszert is. Lövedékek ezreit lőtték ki találomra, a biztonságt­ól, békétől pár órányira lévő embereket is megölve.

 ??  ?? Mentőalaku­lat
A német mentőalaku­lat tagjai Somme-nál, egy bombatámad­ás után
Mentőalaku­lat A német mentőalaku­lat tagjai Somme-nál, egy bombatámad­ás után
 ??  ??
 ??  ?? Itatás
Lovaikat itató és leveleiket olvasó francia katonák 1916ban Louppy-le-Petit-nél
Itatás Lovaikat itató és leveleiket olvasó francia katonák 1916ban Louppy-le-Petit-nél
 ??  ?? Pihenőn
Pihenőn a császári és királyi 23. gyalogezre­d katonái kétszer ennyien, 1,5 millióan estek el négy és fél hónap alatt.
Kilőtték
Kilőtt francia, Renault típusú tank Saint Michelnél, 1918 nyarán
Pihenőn Pihenőn a császári és királyi 23. gyalogezre­d katonái kétszer ennyien, 1,5 millióan estek el négy és fél hónap alatt. Kilőtték Kilőtt francia, Renault típusú tank Saint Michelnél, 1918 nyarán
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hadifogoly
Brit katona segít egy sérült német hadifogoly­nak a belgiumi Messines-ben 1916-ban
Hadifogoly Brit katona segít egy sérült német hadifogoly­nak a belgiumi Messines-ben 1916-ban
 ??  ?? Kilőtték
A liverpooli kikötő támadására indult, kilőtt Zeppelin 1916-ban
Kilőtték A liverpooli kikötő támadására indult, kilőtt Zeppelin 1916-ban
 ??  ?? Harc
A brit vonalakat védő szögesdrót­on gránátot átdobó német katona 1918-ban
Harc A brit vonalakat védő szögesdrót­on gránátot átdobó német katona 1918-ban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary