100 éve ért véget a nagy háború

BLIKK - - A Nap Témája - V. J. Z.

X Magyar tragédiával zárultak a harcok 1918. november 11-én 11 órakor

MAGYARORSZÁG — Holnap délelőtt 11 órakor lesz épp száz éve, hogy véget ért az első világháború. 1918. november 11-én a négy évig tartó, az egész földkerekségre kiterjedő, 10 millió áldozatot szedő öldöklés ért véget egy franciaországi vasúti kocsiban, ahol Németország aláírta a kapitulációt.

A gyilkolás szó szerint az utolsó percekig zajlott. A különböző egységek más-más időpontokban értesültek a hírről, és kiadták a parancsot, hogy 11-kor abba kell hagyni a harcokat.

Az 1914. június 28-án, Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolásával kezdődő első világháború történetét feldolgozó, képekkel és ábrákkal illusztrált Bookazine Bestseller Az első világháború története című száma közel hozza a 100 esztendős véres háború minden elképesztő részletét: a fegyvernyugvás előtti órákat is. Magyarország annak az Osztrák–Magyar Monarchiának volt a része, amelyik kirobbantotta a világháborút a szerbiai hadüzenettel. Utána már másodrangú szerepet játszott a központi hatalmak oldalán, egyre inkább Németország lett a főszereplő.

– Itthon kezdetben nagy volt a lelkesedés – idézte fel Bihari Péter történész, a korszak kutatója. – Fogalmuk sem volt a háborút éltető embereknek, hogy minek örülnek ennyire, hiszen száz éve nem volt nagy háború Európában, és még a katonai vezetők is úgy gondolkodtak, hogy gyors lovasroham, legyőzzük az ellenséget és kész. Az emberek többsége örvendezett, hogy odacsapunk a szerbeknek és még vissza is vágunk az oroszoknak 1848-ért. Ehhez képest 4 év múlva 650 ezer magyar halott, felbomlott monarchia és az ország kétharmadának elvesztése lett a háború mérlege. 1916 környékén fordult meg a közhangulat, szaporodtak a halálhírek, egyre több nyomorékká lett sebesült érkezett haza a frontokról, és egyre nagyobb lett a szegénység a hátországban. Ekkor még mindig nem lehetett tudni, ki nyerheti meg a háborút, csak az volt biztos, hogy a győztes mindent visz majd. Kiszállni, békét kötni nem lehetett, mert akkor mire lett volna a sok áldozat. 1918-ban a trianoni békeszerződés hozta el a teljes kiábrándulást.

Bihari szerint nemcsak büntetésnek szánták a magyar területek elcsatolását, hanem az Antant-hatalmak oldalán harcoló szomszédaink jutalmazásának is.

A világháború idején négy évig minden a halálról szólt a

frontokon. Kiemelkedik Verdun

ostroma, ami vérszivattyúként vonult be a történelembe: a csaknem egy éven át tartó állóháborúban 750 ezer katona halt meg.

A Somme folyónál zajlott mészárlásban

Ez a csata is lövészárkokban folyt, mint ahogy a háború jó része. A szemben álló csapatok embermagasságú, földbe vájt árkokból lőttek egymásra. Támadáskor megpróbáltak közel kerülni az ellenséghez, miközben záporoztak rájuk a lövedékek, vagy más fegyverrel, például lángszóróval próbálták levadászni őket. Ha sikerült betörniük, vadállatként gyilkolták egymást.

A modern hadviselés további eszközei a harckocsik, a tankok, a vegyi fegyverek, a gázálarcok, valamint az anyahajók és a tengeralattjárók. Hadszíntér lett a levegő is. Az óriási léghajók, a több száz méteres Zeppelinek láttán 1915– 16-ban az emberek gyomra összeszorult: azokról bombázták először a városokat, csak később vette át légitámadás szerepét a repülő. Ahogy megkezdődött a visszaszámlálás, a tüzérség mindkét oldalon ágyúzni kezdett, mintha fel

akarnák használni a legutolsó lőszert is. Lövedékek ezreit lőtték ki találomra, a biztonságtól, békétől pár órányira lévő embereket is megölve.

Mentőalakulat A német mentőalakulat tagjai Somme-nál, egy bombatámadás után

Itatás Lovaikat itató és leveleiket olvasó francia katonák 1916ban Louppy-le-Petit-nél

Pihenőn Pihenőn a császári és királyi 23. gyalogezred katonái kétszer ennyien, 1,5 millióan estek el négy és fél hónap alatt. Kilőtték Kilőtt francia, Renault típusú tank Saint Michelnél, 1918 nyarán

Hadifogoly Brit katona segít egy sérült német hadifogolynak a belgiumi Messines-ben 1916-ban

Kilőtték A liverpooli kikötő támadására indult, kilőtt Zeppelin 1916-ban

Harc A brit vonalakat védő szögesdróton gránátot átdobó német katona 1918-ban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.