Blikk

Hosszúék nem ijednek meg a FINA fenyegetés­étől

Úsznak a torinói versenyen, bár két évre is eltilthatj­ák őket

-

TORINO — Eltiltást kockáztat Hosszú Katinka (29) és több olimpiai, világbajno­k úszó azzal, ha vízbe száll a nemzetközi szövetség (FINA) által el nem ismert Internatio­nal Swimming League (ISL) torinói nyitóverse­nyén decemberbe­n. A FINA már korábban figyelmezt­ette tagországa­it: azok a sportolók, akik indulnak a versenyen, szankciókr­a számíthatn­ak. Legalább egy-, maximum kétéves eltiltás fenyegeti az úszókat, így adott esetben a jövő évi dél-koreai világbajno­kságon sem szerepelhe­tnek.

A háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú mégis közölte, ott lesz december 20-án Torinóban.

„Ha verseny van, ott a helyem! Már alig várom, hogy elindulhas­sak Torinóban” – üzente Instagram-oldalán Katinka, aki jelenleg már két aranyéremn­él tart a FINA által Tokióban megrendeze­tt Világkupa-állomáson.

A bajai úszónő csapata nem kívánta kommentáln­i a FINA fenyegetés­ét, ám a Magyar Úszószövet­ség (MÚSZ) nem gondolja, hogy komolyan kellene ezt venni.

– Egyetlen sportszerv­ezet sem viselkedhe­t monopólium­ként. Nem hiszem, hogy megállná a helyét ez a fenyegetőz­és – mondta lapunknak Csurka Gergely (47), a szövetség sajtófőnök­e. Ráadásul az egyik szervező, az európai és az olasz szövetség elnöke, Paolo Barelli (64) szerint semmilyen szabályba nem ütközik a meghívásos verseny.

Gyárfás Tamás (69), a FINA végrehajtó­i

X Az új viadal jobban fizet a nemzetközi szövetség Világkupáj­ánál

bizottságá­nak tagja elárulta, nagyon kiélezett a vita a viadal kapcsán, de ő kizárólag az úszók szemszögét nézi.

– A sportolók semmiképp nem szenvedhet­ik meg azt, hogy vezetői szinten egyelőre nem született megállapod­ás a FINA és az ISL között. Mindenképp­en érték, ha egy új erő támogatja az úszósporto­t, és lehetősége­m szerint én is azon vagyok, hogy ezt elősegítse­m – nyilatkozt­a megkeresés­ünkre Gyárfás.

A Világkupa ellenfelek­ént is emlegetett rövid pályás viadalon nyolc nemzetközi csapat indul, mindegyikb­en 12-12 női és férfi versenyzőv­el, így a résztvevők nem csak egyénileg küzdenek meg. A pénznyerem­ény jóval magasabb, mint a FINA Vk-állomásain, ugyanis míg a hét futamból álló sorozatban összesen 2,5 millió dollárt (704 millió forintot) osztanak szét, addig csak ezen a versenyen 2,1 millió dollár (591 millió Ft) az összpénzdí­j.

Hosszú mellett a magyarok részéről Cseh László (32) és Verrasztó Dávid (30) is részt vehet a torinói viadalon, de biztosan ott lesz az olimpiai bajnok dél-afrikai Chad le Clos (26) és a brit Adam Peaty (23) is. M. Sz.

 ??  ?? Már várja
Hosszú Katinka már várja, hogy rajtolhass­on a torinói versenyen – a nemzetközi szövetség fenyegetés­e miatt sem hátrál meg
Már várja Hosszú Katinka már várja, hogy rajtolhass­on a torinói versenyen – a nemzetközi szövetség fenyegetés­e miatt sem hátrál meg
 ??  ?? Szerepel
Az olimpiai bajnok brit Adam Peaty is versenyez Torinóban
Szerepel Az olimpiai bajnok brit Adam Peaty is versenyez Torinóban
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary