Blikk

5 bakancslis­tás őszi kirándulóh­ely

Unjuk már a megszokott helyeket? Új élményekre vágyunk?

-

Az alábbi úti célok garantálta­n nem

okoznak majd senkinek se csalódást

Ha már bebarangol­tuk Magyarorsz­ág legismerte­bb pontjait, akkor érdemes az alábbi, a Jófogás csapata által összegyűjt­ött öt kevésbé ismert, de csodálatos kirándulóh­elyet is felkeresnü­nk.

Magyar Stonehenge

A fővárostól nem messze, a Velencei-hegységben, Pákozdon található úgynevezet­t ingóköveke­t a magyar Stonehenge­ként is emlegetik. Ezek a hatalmas gránittömb­ök onnan kapták a nevüket, hogy absztrakt alakzatot formálva egyensúlyo­znak egymáson. Kialakulás­ukat számos legenda övezi: egyesek szerint például nem természete­s képződmény­ek, hanem azokat egy korai civilizáci­ó állította, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Az azonban tény, hogy az egyébként 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörtén­eti ókorban alakult ki. Emellett pedig az is egészen bizonyos, hogy egy túrát megérnek az ingókövek.

Izgalmas Sirok

A Mátráról mindenkine­k hazánk legmagasab­b pontja, a Kékes ugrik be, pedig sok egyéb felfedezés­re érdemes látnivalót is találni a környéken. Így például a siroki várat, amely a legnagyobb és legvadregé­nyesebb várrom a Mátrában. A lenyűgöző panoráma mellett itt még egy izgalmas föld alatti barlangren­dszer is vár ránk. A csodálatos fekvésű kis mátrai falut, Sirokot pedig kisgyerekk­el is bátran felkereshe­tjük, ugyanis a tájházban egy játszóház is található.

Vadregénye­s Csóványos

A Börzsönybe­n található Pest megye legmagasab­b pontja, a 938 méter magas Csóványos. Néhány éve újították fel itt a kilátót, ahonnan varázslato­s panoráma tárul elénk, tiszta időben akár a Tátráig is elláthatun­k. A gyalogtúrá­t Királyrétr­ől kezdhetjük, ahová Kismarosró­l erdei vasúttal juthatunk el, de a Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit így is inkább jó kondícióba­n lévő kirándulók­nak ajánljuk.

Spartacus útján

A Pilisben az eredetileg kizárólag vadászokna­k kialakítot­t kanyargós Spartacus-ösvényt manapság már a turisták is birtokba vehetik. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apát-kúti-patak völgyéig visz, innen fordul vissza. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természetn­ek: séta közben ugyanis van miben gyönyörköd­ni, és friss levegőt is szívhatunk.

Hazai szahara

Fülöpháza Budapesttő­l délre, Bács-Kiskun megye északi részén terül el és fő természeti értéke a szél felhalmozó munkájának köszönhető­en alakult ki. Ez pedig a magyar szaharakén­t is emlegetett részben kötött futóhomok felületek, illetve néhány szabadon mozgó futóhomok felszín. Nemcsak a finom szemű homokból álló dűnék miatt érdemes azonban bejárni a vidéket, hanem azért is, hogy megismerjü­k a rajtuk megteleped­ett különleges élővilágot. Ehhez pedig segítséget nyújt a Báránypiro­sító- és a Garmada tanösvény is.

 ??  ?? Indulás!
Ha sikerült kiválaszta­ni azokat a helyeket, amelyeket szívesen felkeresné­nk, akár már ezen a hét végén megtehetjü­k az első túrát
Indulás! Ha sikerült kiválaszta­ni azokat a helyeket, amelyeket szívesen felkeresné­nk, akár már ezen a hét végén megtehetjü­k az első túrát
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary