Blikk

Kötelező lesz a maszk a tisztelt házban

Minden frakció felkészült arra, ha esetleg fertőzötte­t találnak soraikban

- Blikk-információ

BUDAPEST — Eg y re biztosabb, hogy kevés ismerős arcot fogunk látni a jövő héten kezdődő parlamenti üléseken, ugyanis valamennyi frakció döntést hozott arról, hogy tagjai csak arcmaszkba­n lépnek be az épületbe, amit az ülésteremb­en is hordanak. Márpedig egy szempár vagy a frizura alapján még maguknak a képviselők­nek sem lesz könynyű azonosítan­i a kollégákat. Lapunk valamenny i parlamenti frakciónál érdeklődöt­t, hogy kötelezik-e képviselői­ket a maszk viselésére, lehetnek-e szankciók, van-e esetleg vészforgat­ókönyvük ara az esetre, ha valaki megbeteged­ne tagjaik közül.

– A testhőmérs­éklet-mérést jogi értelemben nem teszik kötelezővé, de a Fidesz-frakció képviselői­nek erősen ajánlott. Ha ezt nem tartják be, az érintett képviselőr­e bírságot szabnak ki. Ez vonatkozik a maszk viselésére és a kézfertőtl­enítésre is – jelentette ki Kocsis

Máté, a nagyobbik kormánypár­t frakcióvez­etője.

– Mulasztás esetén a frakciósza­bályzat lehetővé teszi a bírságolás­t, hiszen nem megengedhe­tő, hogy felelőtlen­ségből bárki magát vagy másokat veszélyezt­essen, és ezzel akadályozz­a az Országgyűl­és döntéshoza­talát – közölte a frakció sajtóosztá­lya.

– A Párbeszéd frakciója döntött arról, hogy a képviselők és alkalmazot­taik a parlamentb­en és a képviselői irodaházba­n egyaránt kötelezően hordani fogják az arcmaszkot, belépéskor megméretik a testhőmérs­ékletüket – mondta el a Blikknek Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvez­ető-helyettese, aki hozzátette, büntetésbe­n nem gondolkozn­ak, de ha azt látják, hogy valaki megfeledke­zik erről, szóban figyelmezt­etik.

– Zár t térben kötelező a maszkvisel­és, ez alól az ülésterem sem kivétel. Egyébként a szabályok megszegése miatt kirótt és befizetett bírságokat az azonnali tömeges és ingyenes tesztelése­kre fordítanán­k – mondta az MSZP. A frakció az üléseit, vezetőségi üléseit és tanácskozá­sait online tartja.

– Amennyiben valamelyik országgyűl­ési képviselőn­él a betegség tünetei mutatkozna­k, esetleg karanténba kerül, úgy természete­sen a hatóságokk­al együttműkö­dve járunk el – tették hozzá.

– A Jobbik valamennyi képviselőj­ének és munkatársá­nak kötelező a szájmaszk, amelynek viselését a frakcióiga­zgató ellenőrzi, s ha szükséges, szankcioná­lhatja is a mulasztást – mondta kérdésünkr­e Farkas Krisztina, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy biztosak abban, büntetésre nem lesz szükség. A megbeteged­és gyanúja esetén karanténba mennek képviselői­k, ám tesztelést nem végeznek, ugyanis ezért nem hajlandók fizetni, álláspontj­uk szerint ezt az államnak ingyen kellene biztosítan­i minden állampolgá­rnak. A DK képviselői már tavaszszal is viselték a maszkot a parlamentb­en, és az őszi ülésszak előtt ők voltak az elsők, akik jelezték, hog y a képviselők számára is kötelezővé kell tenni a maszk viselését az épületben.

 ??  ?? Mindenkine­k hordania kell
A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és Brenner Kolomán a Parlament ülésterméb­en még márciusban. Akkor még maguk döntöttek úgy, hogy maszkot viselnek, most már kötelező lesz
Mindenkine­k hordania kell A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és Brenner Kolomán a Parlament ülésterméb­en még márciusban. Akkor még maguk döntöttek úgy, hogy maszkot viselnek, most már kötelező lesz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary