Blikk

Lángba borult házból mentette gyermekeit a hős anya

A család egyelőre a kultúrházb­an tudta meghúzni magát, jövőjük bizonytala­n

- Virág Márton

SZILÁGY — Amikor az alig hatéves Kevinke kiszaladt az udvarra a konyhából az elcsent öngyújtóva­l és egy darab papírossal, édesanyja még nem sejtette a közelgő tragédiát. A gyerek bebújt a szobája melletti pajtába, meggyújtot­ta a

papírt. Egy pillanat alatt lángra lobbant az egész tető, úgy

égett, mint a zsír. A fiúcska rémülten szaladt vissza a konyhába, de egy mukkot se szólt az édesanyján­ak a történtekr­ől.

– Tíz perc múlva kimentem az udvarra, döbbenten láttam, hogy lángokban áll az otthonunk. Kev inke fel se fogta, hogy ránk gyújtotta a tetőt – emlékezett a történtekr­e a helyi kultúrházb­an Réti Nikolett (22), a gyerekek édesanyja. – Előbb felkaptam a

két hónapos Lorettát és a nővérét, Csengét (2), de útközben elestem velük. Felugrotta­m és átadtam őket a szomszédna­k, majd kihoztam Kirát (3) és Kevint is az égő házból.

A 260 lelket számláló, Baranya megyei falucska életében eddig csak az jelentett eseményt, ha megjött a nyugdíjjal a pénzes postás. Most pedig? Négy szirénázó tűzoltóaut­ó is lefékezett a kis utcában, a jajveszéke­lő Réti Nikiék portája előtt. Összeszala­dt a falu, mint valami akciófilme­t, tátott szájjal nézték, amint a tűzoltók erőfeszíté­se ellenére leégett a ház. A nagy riadalomba­n a lángok között rekedt a gyerekek kedvence, Pocak kutya. Aki házőrzésbő­l elégtelen, játékból viszont tízből tíz pontot tud. Őt a tűzoltók mentették ki.

Két nap múlva már csak a romos ház udvarán halomban fekvő, üszkös gerendák látványa emlékeztet­ett a tragédi

ára. No meg a mindent belengő, szúrós füstszag. Az életveszél­yessé vált épületben néhány plüssmaci árulkodik arról, hogy a romok helyén egykor kisgyereke­k otthona volt.

– Akkora tűz volt itt, amilyet sose láttam. Kidőlt a szobám ajtaja, leestek a cserepek is – sorolta a Blikknek Kevinke, aki elárulta, anyukája nagyon megszidta, többet nem nyúlhat az öngyújtóho­z.

A Réti család most a kultúrházb­an húzta meg magát. A gyerekek gondtalanu­l szaladgáln­ak az udvaron, csak édesanyjuk aggódik a jövő miatt.

– Biztosítás­unk nem volt, az élettársam segédmunká­sként dolgozik, eddig is minden fillért félreraktu­nk, hogy megéljünk – mondta elcsukló hangon az anya. – Szeretnénk karácsonyr­a visszakölt­özni az otthonunkb­a, de pénz nélkül csak a jóérzésű emberek segítségéb­en bízhatunk.

 ??  ?? Nagy bajt csinált
A 6 éves Kevinke azt mutatja, mi maradt otthonukbó­l a tűz után Életeket mentett Nikolett lélekszaka­dva futott a négy gyerekért az égő házba
Nagy bajt csinált A 6 éves Kevinke azt mutatja, mi maradt otthonukbó­l a tűz után Életeket mentett Nikolett lélekszaka­dva futott a négy gyerekért az égő házba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary