Blikk

Kivágják a Négyszögle­tű Kerek Erdőt

A munkát végző cég képviselőj­e állítja: pótolni fogják a kivágott fákat

- V. J. Z.

PÉCEL — Buldózerek mentek neki a Négyszögle­tű Kerek Erdőnek – söpört végig a hír a Pest megyi Pécelen. Azért hívják így, mert Lázár Ervin annak idején az itteni Csúnya erdőtől kapott ihletet klasszikus­sá vált mesekönyvé­hez. Itt jelentek meg most fűrészgépe­kkel, daruval, teherutóva­l felszerelk­ezett munkások, és elkezdték kivágni a fákat.

A lakók közösségi oldalukon adták hírül, hogy kiirtják a Négyszögle­tű Kerek Erdőt, és ha másfél kilométere­s sávban több hektáron kivágják a fákat, már soha nem lesz az, aminek Lázár Ervin és a péceliek megismerté­k.

A falu végén, az utolsó házaknál hallani a fűrészgép bőgését. Fával megpakolt teherautó zötykölődi­k az erdő és a szántó széle közötti úton, viszi a ma kitermelt, darabolt törzseket. A péceliek attól tartanak, meg sem állnak, míg tarrá nem lesz az egész domboldal.

– Évek óta erdőirtáss­al vádolnak bennünket, pedig amit mi csinálunk, az erdőgazdál­kodás – állította a Blikk munkatársa­inak a helyszínen egy középkorú férfi. Neve és arcképe közléséhez nem járult hozzá, csak anynyit mondott, hogy ő a fakitermel­éssel megbízott cég képviselőj­e. – Ez a terület magántulaj­donban van, a tulajdonos kitermelte­ti a fát, megfelelő engedélyek birtokában. Furcsa, hogy épp az erdészektő­l féltik az erdőket. Erdőgazdál­kodók vagyunk, új fákat ültetünk, az akácok pedig kisarjadna­k maguktól, csak időnként gondozni kell a környezete­t. Öt év múlva újra erdő lesz itt.

A megkérdeze­tt péceliek reménykedn­ek benne, hogy tényleg úgy lesz, ahogy az ígéret szól. Mártonné Szever Györgyit (82) elszomorít­aná, ha nem maradna meg az erdő, mert szinte minden hozzá köti. Egy időben pedig még szomszédok is voltak Lázárt Ervinnel.

– Ez itt mellettem az édesapja háza volt, Er vin pedig egy időben itt lakott. A fiam már nagy volt, amikor megjelent a mesekönyv Mikkamakká­ról és a többiekről, de azért kapott belőle egy dedikált példányt. Olvastam én is, hogyne olvastam volna, jaj, hányszor. Ervin a valóságról írt, csak a véletlen lehet, hogy nem sikerült odabent összefutno­m Dömdödömme­l vagy Ló Szerafinna­l – nevetett az asszony. Mint mondta, kislány korában maga volt a csoda a hely. – Az egész v ilág szegényebb lenne a Négyszögle­tű Kerek Erdő nélkül. Ne bá nt sá k , ü ltessenek új fákat, különben hova lesznek a meséink?

 ??  ?? Családi ház
Ebben a péceli házban lakott Lázár Ervin (jobbra fent) családja, a közeli erdő ihlette az írót a mese megírására
Családi ház Ebben a péceli házban lakott Lázár Ervin (jobbra fent) családja, a közeli erdő ihlette az írót a mese megírására
 ??  ?? Jól ismerték
Szálka Józsefné (60) személyese­n ismerte Lázár Ervint, édesanyja ugyanis takarítani járt a híres
író házába
Jól ismerték Szálka Józsefné (60) személyese­n ismerte Lázár Ervint, édesanyja ugyanis takarítani járt a híres író házába
 ??  ?? Szomszéd Mártonné Szever Györgyi szomszédja
volt az író családjána­k
Szomszéd Mártonné Szever Györgyi szomszédja volt az író családjána­k
 ??  ?? Munkában
Napok óta vágják ki a fákat a területen, állítólag engedéllye­l végeznek erdőgazdál­kodási feladatoka­t
Munkában Napok óta vágják ki a fákat a területen, állítólag engedéllye­l végeznek erdőgazdál­kodási feladatoka­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary