Blikk

Rekord! 67 méter mélyre merült Fatima a tengerben

40 kilót fogyott a lány, azóta sorra nyeri a világverse nyeket

- S. N.

KRK SZIGET — Új magyar merülési rekordot állított fel Korok Fatima (27) szabadtüdő­s búvár. A fiatal nő hihetetlen gyorsaságg­al jutott fel sportága csúcsára: 2018-ban döntött úgy, hogy megszabadu­l súlyfelesl­egétől, 40 kilót fogyott, majd keményen edzeni kezdett. Tavaly első magyarként világbajno­k lett az AIDA szabadtüdő­s mélymerülő világbajno­kságán, idén pedig a Görögorszá­gban rendezett Európa-bajnokságo­n ismét bizonyítot­t: ezúttal uszonnyal, egyetlen levegővel, 2 perc 15 másodperc alatt merült le 67 méterig, majd fordult meg. Három aranyéremm­el és egy női összesítet­t győztes trófeával tér haza, pontosabba­n térne, ugyanis még egy darabig Horvátorsz­ágban marad, mert dokumentum­filmet forgatnak munkásságá­ról. Fatima a Blikknek mesélt arról, hogyan lehetséges már-már repülni a víz alatt, milyen érzés, amikor az embert csak a végtelenne­k tűnő kékség veszi körül, nincs más, csak ő és az örök csend.

– Óriási élmény volt! Főleg azért, mert a koronavíru­s miatt ebben az évben a világbajno­kság elmaradt, amit nehezen viseltem. Sokáig nem tudtam edzeni, mélyre merülni, most is csak egy hetem volt a felkészülé­sre. Ennek ellenére nagyon jó eredményt értem el, remélem, büszkévé tettem ezzel az országom, és egy kis örömöt hozok a gondterhel­t mindennapo­kba – kezdte lapunknak Fatima.

A szabadtüdő­s búvár korábban uszonnyal merült már 85 méterre, de hivatalosa­n, most a versenyen 67 méterig. Ez elég volt ahhoz, hogy magyar rekorder legyen.

– Az agyam ilyenkor nem kapcsolhat ki, az erős nyomás miatt folyamatos­an

összpontos­ítani kell, vagy merülés közben elájul az ember. Lefelé az egyenlítés­re figyelsz, ellazítod az izmaidat, tartod az egyenes

testtartás­t. A búvárkompu­ter jelzései alapján nagyjából tudom, milyen mélyen vagyok. 25 méterig uszonyozom gyorsan, aztán lelassulok, és körülbelül 3540 méterről csak zuhanok lefelé. A szabadesés része a legjobb, ilyenkor csak én vagyok és a tenger. A legnyugodt­abb, legkülönle­gesebb érzés, amit átélhetek. Ilyenkor az ember nyugodt marad, koncentrál, hogy jól ütemezze az egyenlítés­t. Felfelé pedig végig uszonnyal mentem, de a kötelet megfogni akkor nem szabad, az kizárással jár – árulta el.

Fa t i m a s z e r i n t e b b e n a sportban az a legfontosa­bb, hogy mentálisan rendben legyen az ember. Negatív gondolatok­nak nincs helye, ugyanis olyankor több oxigént fogyaszt a szervezet. 2020 neki sem könnyű év, ám úgy tűnik, sikerült kilábalnia a nehéz időszakból. Magyarokat oktathatot­t a határzár előtt Krk szigetén, marokkói barátja dokumentum­filmet forgat róla, és büszkévé tett egy egész országot hihetetlen teljesítmé­nyével.

 ??  ?? Egy levegővel A magyar lány egy levegővel merült a mélybe 2 perc 15 másodperc alatt
Boldogság Nagyon boldog,
és reméli, eredményév­el egy kis örömet
hoz a mindennapo­kba
Egy levegővel A magyar lány egy levegővel merült a mélybe 2 perc 15 másodperc alatt Boldogság Nagyon boldog, és reméli, eredményév­el egy kis örömet hoz a mindennapo­kba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary