Blikk

Életveszél­yes lehet a korai visszatéré­s koronavíru­s után

A tüdő károsodá- sa miatt csak óvato- san kezdhetőek újra az edzések

- Pécskai István

BUDAPEST — Egyre több magyar sportoló fertőződik meg a koronavíru­ssal. Mindez nemcsak azért okoz gondot, mert az érintettek két hétre karanténba kerülnek, s nem versenyezh­etnek, hanem mert az orvosi utasítások be nem tartása, a túl korai visszatéré­s komoly veszélyeke­t hordoz magában. Legrosszab­b esetben akár halálos kimenetelű is lehet, ha a sportoló túlhajszol­ja magát.

Tóth Bendegúz (†22) válogatott birkózó júniusban hunyt el, edzésen állt meg a szíve. Azt megelőzően, februárban átesett a koronavíru­s-fertőzésen, így nem kizárt, a fertőzésne­k szerepe volt a tragédiába­n.

Az Országos Sportegész­ségügyi Intézet javaslata: ha valakinek pozitív lett a tesztje, de nincsenek tünetei, akkor számára két-négy hétig az edzések és a versenyek mellőzése javasolt. Tünetek esetén pedig a szakembere­k hat hét pihenőt tartanak indokoltna­k az újrakezdés előtt.

– A legnagyobb problémát a szövődmény­ek veszélye jelenti. A túl korai visszatéré­s óriási rizikót hordoz magában, semmit sem szabad siettetni. Ha a tüdő nagymérték­ben károsodik, akkor az a sportoló pályafutás­ának végét jelenti, de még akár az élete is veszélybe kerülhet – magyarázta Knoll Zsolt (57) ortopéd orvos, traumatoló­gus, sportsebés­z a Blikknek. – Ki kell emelni a megelőzést, a rendszeres testmozgás mellett fontos az egészséges táplálkozá­s, illetve a vitaminok szedése. Akkor is el lehet kapni a vírust, ha valakinek erősebb az immunrends­zere, de kisebb esélye van a szövődmény­ek kialakulás­ának.

Bánhidi Bencének (25), a Szeged válogatott kézilabdáz­ójának szervezeté­t rendkívül megviselte a fertőzés.

– Soha nem gondoltam volna, hogy ez a vírus képes egy százharmin­c kilogrammo­s embert egy nap alatt ledönteni a lábáról – mesélte a beállós, akinek miután két negatív tesztet produkált, még kardiológi­ai és pulmonológ­iai vizsgálato­k során kell átesnie, mire az orvosok ismét játékra késznek nyilvánítj­ák. Csapatának valószínűl­eg hónapokig nélkülözni­e kell őt.

Bohus Richárd (27) válogatott úszó még márciusban esett át a fertőzésen. Számára a legnagyobb félelmet az je

A koronás Bánhidi tudja, hónapokra kiesett a játékból lenti, hogy bármikor újra elkaphatja a vírust.

– Mindent megteszek, hogy ez ne történjen meg. Minimálisr­a szűkítette­m a találkozás­aimat az emberekkel. Lelkileg is nagyon rossz lenne emiatt versenyeke­t mulasztani – árulta el a sportoló lapunknak.

Alapvetően napos, illetve változóan fátyolfelh­ős, csapadékme­ntes, hajnalonké­nt hűvös idő várható. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 4 és 11, a legmagasab­b nappali 21 és 25 fok között alakul.

 ??  ?? Oda a szezon
Oda a szezon
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary