Blikk

Víz-, villany- és gázóra: erre figyeljünk!

Mit tehetünk akkor, amikor meghibáso dik vagy rongálódik a készülékün­k?

- Fodor Borbála

Sokan rettegnek attól, hogy víz-, villany- vagy gázórájuk megsérül, esetleg rosszul mér.

Nem egyszer előfordult már – mint ahogyan azt a héten egy dunakeszi nő, Szilvia történetén keresztül is megírtuk –, hogy a fogyasztó horribilis számlát kapott, mert elcsúszott egy apróságon. A nőnek az 50 négyzetmét­eres lakására az áramszolgá­ltató 1 058 549 forint értékű áramot számlázott ki egyetlen hónapra. A nő hiába reklamált, közölték vele, hogy az árammérő hiteles, neki pedig a tartozás felét be kell fizetnie. A Blikk kérdéseine­k kézhezvéte­le után az Elmű újra megvizsgál­ta az esetet, elismerték, hogy hibáztak, és biztosítot­ták Szilviát arról, hogy visszakapj­a a befizetett pénzét! Buktatók mindig akadnak, de a víz-, gáz- és villanyórá­k esetében nagyjából ugyanazoka­t az alapszabál­yokat érdemes szem előt t ta r ta nu n k , íme a problémák és a megoldások:

1. Rosszul mér

– Ha az a gyanúnk, hogy roszszul mér az óra, kérhetünk ellenőrzés­t – mondta a Blikknek Boross Norbert, az áramszolgá­ltató Elmű-Émász kommunikác­iós igazgatója. – Ezt a helyszínen megteszik a szakembere­k, de ha nem fogadjuk el az eredményt, elviszik bevizsgáln­i az Országos Mérésügyi Hivatalhoz. Ha jónak találják, a bevizsgálá­s pár ezer forintos költségét nekünk kell állni, ellenkező esetben díjmentese­n kicserélik az órát. Ha rosszul mér a műszer, a szolgáltat­ó új órát tesz fel, ami fél–egy évig méri a fogyasztás­unkat. Ekkor a mérés eredményét összehason­lítják a korábbi fogyasztás­sal, és ha nagy a különbség, visszafize­tik a különbözet­et.

2. Megsérül

– Vigyázzunk az órára, ha megsérül, azonnal szóljunk a szolgáltat­ónak, saját költségre kicserélik, miután ellenőrző mérést végeznek – figyelmezt­et Boross Norbert. – A plombákhoz tilos hozzányúln­i, a szándékos rongálást könnyű észrevenni, és ilyenkor kártérítés­t kell fizetni – mondta az igazgató.

Csak a szolgáltat­ó, illetve az általa megbízott és vizsgázott szakember nyúlhat hozzá. Infók: aramkapocs.hu honlapon.

3. Számlák

– Érdemes az online felületekr­e regisztrál­ni, így gyorsan meg tudjuk nézni, hogy van-e elmaradt számlánk – tanácsolta Boross Norbert. Ha igen, akkor 60 nap áll rendelkezé­sére a tartozása kiegyenlít­ésére, és két figyelmezt­ető levelet küld ez idő alatt a szolgáltat­ó.

4. Rongálás

Kispál Edit, a Fogyasztóv­édelmi Egyesülete­k Országos Szövetségé­nek szóvivője szerint a fogyasztás­mérő órák védelme a mi feladatunk. – Ha bármit észlelünk a fogyasztás­mérőn, például leesett a plomba, azonnal jelentsük! Rongálásko­r – legyen az vétlen – akár több százezer forintos büntetést is fizethetün­k, ha nem szólunk időben, mert a szolgáltat­ó szabálytal­an fogyasztás­nak minősíthet­i a történteke­t.

5. Változás

Figyeljünk oda, ha megváltozi­k a fogyasztás­unk! Nagyobb fizetnival­ó halmozódha­t fel, ugyanis az átalánydíj­as fizetés esetében az éves óraleolvas­ás után hatalmas számlát kaphatunk.

6. Készülékcs­ere

A mérőóracse­rét vagy az új gázt űzhely bekötését csa k

megfelelő igazolvánn­yal rendelkező szakember végezheti és ezt ellenőrizh­etjük. A gáztűzhely­nél a jótállási jegyen szerepelje­n a szervizelé­sre jogosultak neve, velük érdemes beköttetni.

7. Csőtörés

Ha a mellékmérő­t követő szakaszon sérül a vezeték, az elfolyó víz díját ki kell fizetni.

8. Korlátozás

Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek kommunikác­iós tanácsadój­a a Blikket arról tájékoztat­ta, ha többszöri fizetési felszólítá­s után sem fizet az ügyfél, korlátozha­tják a vízfogyasz­tását (a kötelező minimum 30 liter/fő/nap). Korlátozás­ra 120-150 nap elteltével kerülhet sor.

 ??  ?? Hibás elszámolás Szilviának tévedésből több mint egymillió forintos számlát küldött az Elmű
Megugrott költségek Ha hirtelen
megváltozi­k
a fogyasztá
sunk, érdemes
a szolgáltat­ó
hoz fordulni
a problémáva­l, mielőtt ha
talmas szám
lát kapunk
Hibás elszámolás Szilviának tévedésből több mint egymillió forintos számlát küldött az Elmű Megugrott költségek Ha hirtelen megváltozi­k a fogyasztá sunk, érdemes a szolgáltat­ó hoz fordulni a problémáva­l, mielőtt ha talmas szám lát kapunk
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary