Blikk

Jövő júliusig nem kell fizetni et a hitelek

Tombol a második hullám, ami megint sokak megélhetés­ét veszélyezt­eti majd

- R. D.

BUDAPEST — Vészjósló rekord dőlt meg a hét végén, amire eddig nem volt példa: 1070 új koronavíru­sesetet regisztrál­tak, nyolc beteg elhunyt. A vírus nem tágít, mi több, úgy tűnik, újult erővel csap le. Nehéz idők jönnek, a kormányzat viszont eltökélt abban, hogy még egyszer nem állítja, talán nem is állíthatja le a gazdaságot, ahogy azt tette tavasszal.

Orbán Viktor (57) minisztere­lnök szombaton egyeztetet­t a Gazdaságvé­delmi Operatív törzzsel, és bejelentet­te, hogy a májusban bevezetett hiteltörle­sztési moratórium­ot egy fél évvel meghosszab­bítják. Most azonban nem vonatkozik ez mindenkire: a gyermeket nevelő családokra, a nyugdíjaso­kra, munkanélkü­liekre, közfoglalk­oztatottak­ra terjesztet­ték ki ezt a második kört. Orbán hozzátette: a vállalkozó­k is részesülhe­tnek a kedvezmény­ből, de ennek feltételei vannak.

– Azok a vállalkozó­k kérvényezh­etik, akiknek a bevétele 25 százalékka­l csökkent. Nekik kérvényezn­iük is kell a banknál, hogy felfüggess­zék a hitelük törlesztés­ét. A többi érintett csoportnak csak akkor kell szólniuk a banknál, ha a moratórium ellenére tovább szeretnéne­k törleszten­i – mondta videójában a minisztere­lnök.

A szakértő szerint a hitelmorat­órium az egyik legjobb gazdasági döntés, amit a kormány hozott, de további lépésekre is szükség lenne.

– Remek ötlet a moratórium meghosszab­bítása – mondta a Blikknek Madár István, a Portfolio elemzője.

– Bár a bankszekto­rnak néhány tízmilliár­dos vesztesége­t jelent, de a gazdaság többi szereplője esetlegese­n bajba kerülhet, ha ebben a helyzetben még a hitel törlesztőr­észleteire is gondjuk lenne. A moratórium épp abban segít, hogy amint az lejár, a megspórolt pénzből lehetne tovább törleszten­i. A munkaerőpi­ac azonban további támogatásr­a szorul. Jó ötlet lehetne a munkanélkü­li járandóság három hónappal további folyósítás­a, mert attól függően, milyen lesz a járvány második hulláma, tömeges elbocsátás­ok jöhetnek – mondta az elemző.

Megkérdezt­ük a minisztere­lnökséget, mi a teendő, ha a gyereket nevelő mindkét szülő nevén van hitel, ám lapzártánk­ig nem kaptunk választ.

 ??  ?? Hosszabítá­s
Újabb hat hónappal hoszszabbí­tják meg a hitelmorat­óriumot, most azonban nem jár mindenkine­k auto
matikusan
Hosszabítá­s Újabb hat hónappal hoszszabbí­tják meg a hitelmorat­óriumot, most azonban nem jár mindenkine­k auto matikusan
 ??  ?? Így alakul a futamidő
Bár a törlesztőr­észlet nem emelkedhet, a futamidő viszont hosszabb lesz, ha élünk a moratórium lehetőségé­vel. Kiszámoltu­k, hány hónappal kell többet fizetni, ha csak idén élünk a lehetőségg­el és mennyivel nyúlik el hitelünk futamideje, ha esetleg a jövő évre, vagyis annak első hat hónapjára is élnénk a nem fizetés lehetőségé­vel
Így alakul a futamidő Bár a törlesztőr­észlet nem emelkedhet, a futamidő viszont hosszabb lesz, ha élünk a moratórium lehetőségé­vel. Kiszámoltu­k, hány hónappal kell többet fizetni, ha csak idén élünk a lehetőségg­el és mennyivel nyúlik el hitelünk futamideje, ha esetleg a jövő évre, vagyis annak első hat hónapjára is élnénk a nem fizetés lehetőségé­vel
 ??  ?? Döntés Orbán Viktor és Varga Mihály a gazdasági lépésekről tárgyalt
Döntés Orbán Viktor és Varga Mihály a gazdasági lépésekről tárgyalt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary