Blikk

Udvarhölgy költözött az ÁVH főhadiszál­lására

A pár célja, hogy egykori pompájában tündököljö­n a pazar épület

- S.N.

RECSK — Egykor a rettegett Államvédel­mi Hatóság főhadiszál­lása volt a Barkóczy kastély, közelében a „magyar Gulagként ” is emlegetett recski munkatábor­ral. Az egykori impozáns, mára inkább romos épületet Kozma Klaudia (29), a 2016-os Miss Universe Hungary második udvarhölgy­e és ügy védként dolgozó férje, Gáll Szabolcs (47) vásárolta meg, és be is költöztek a Mátra oldalában fekvő birtokra, amely még mindig őrzi a régmúlt idők nyomait.

Az 1890 körül épült kastélyt festői környezet veszi körül: az épülethez vezető utat lombos fák árnyékoljá­k be, majd egy kegyhelybe botlunk. Aki belép a kapun, azonnal érzi: történelmi helyszínen jár. Az épületet a II. világhábor­ú után, az 50-es években az ÁVH sajátított­a ki, majd berendezte főhadiszál­lását. A rettegett, titkosan tevékenyke­dő államvédel­mi szerv ottani működésérő­l semmi sem árulkodik a felújításr­a váró épületben, a nevelőotth­onos időkből viszont megannyi emlék maradt fenn. Klaudia és férje megmutatja a téglába vésett számtalan nevet, közben pedig egymás szavába vágva, lelkesen mesélnek az új kalandról.

– Az ÁVH-s múlt miatt tartottunk attól, vajon milyen energiák vesznek majd minket körül, de már az első látogatásk­or elszállt minden kétségünk, elvarázsol­t minket a hely. Sajnáltuk az épületet, t udt uk, meg mentésre vár – meséli Szabolcs, aki napi 4-8 órát is képes felújításs­al tölteni, miközben K laudia bőszen keresi a berendezés­i tárgyakat, vigyáz a négy hónapos Millára és a másfél éves Leóra, de ha kell, ő is seprűt, lapátot ragad.

– Az épületet egyelőre esküvő- és egyéb rendezvény­helyszínne­k szánjuk, csak később tervezünk áttelepüln­i. Szerencsér­e támogatnak minket a helyiek is, szeretnék, hogy a Barkóczy-kastély ne csak egy elhanyagol­t épület leg yen. A szívügyünk lett ez a projekt. Lépésről lépésre haladunk, a legfontosa­bb most az, hogy megóvjuk az épületet – mondja Klaudia.

Munkájuk pedig lesz bőven: a birtok több mint 15 ezer négyzetmét­er, a kastély maga eredetileg 11 szobás volt. Értéke – a korábbi ingatlanhi­rdetések alapján – körülbelül 250300 millió forint körül mozog. Klaudiáék ideiglenes­en az épület mellett lévő faházban élnek.

– Már az első reggelünk kalandosan indult. Egy kutyus ébresztett minket, nyüszített, és nem tágított mellőlünk. Azóta mindent figyelemme­l követ. Mintha ténylegese­n érdeke lenne neki is megmenteni

a kastélyt. Úgy érezzük, a sors küldte őt hozzánk, így hát elneveztük Bárónak – magyarázza a házaspár, akik nem bánják, hogy budapesti életü

ket maguk mögött hagyták, egy egész életre terveznek itt.

K laudia és Szabolcs azon dolgozik, hogy a kastély régi fényében tündököljö­n.

 ??  ??
 ??  ?? Számtalan szerepben
A kastélyt 1890 körül építtette Barkóczy báró. Alig fél évszázadda­l később már az Államvédel­mi Hivatal működött itt
Számtalan szerepben A kastélyt 1890 körül építtette Barkóczy báró. Alig fél évszázadda­l később már az Államvédel­mi Hivatal működött itt
 ??  ?? Régmúlt
Eredeti küllemét egy megfakult képeslap őrzi
Régmúlt Eredeti küllemét egy megfakult képeslap őrzi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary