Blikk

Mikor vegyük be a vérnyomásc­sökkentőt?

Szakértőnk azt is elárulja, miért fontos az időpont jó megvá lasztása

-

Tudta, hogy a vérnyomásc­sökkentők hatását és mellékhatá­sát jelentősen befolyásol­hatja az, hogy a gyógyszert reggel vagy este, étkezés előtt vagy étkezés után veszi be? Dr. Budai Marianna, az EgészségKa­lauz.hu szakgyógys­zerésze most azt is elmondja, miért.

Reggel

A vízhajtók, vag y idegen szóval diuretikum­ok a szervezet nátriumszi­ntjét csökkentik, és a vesén keresztül távozó nátriumion­okkal együtt víz is elhagyja a szervezet. Csökken tehát a vérkeringé­sben a folyadék mennyisége, és ennek követ keztében alacsonyab­b lesz a vérnyomás. Míg egyes betegek olyan gyógyszert szednek, amely csak önmagában vízhajtó hatóanyago­t tartalmaz, gyakori, hogy ez egy másik mechanizmu­ssal ható vérnyomásc­sökkentő mellett szerepel a készítmény­ben. Úgy is lehet mondani, hogy ezek 2 az 1-ben” tabletták.

A vízhajtók napi 1 vagy 2 alkalommal szedendő szerek.

Amennyiben 1x1 a gyógyszera­dagolási séma, akkor a bevételt célszerű reggelre időzíteni, hogy a kiváltott fokozot t v izelet ü r ítési i nger és a mellékhely­iségbe járkálás ne zavarja az éjszakai alvás ny uga l mát. Két szer i bevétel (reggel és este) esetén pedig az esti időpontot lefekvés előtt 2-3 órával ajánlott kijelölni.

A béta-blokkoló vérnyomásc­sökkentő hatóanyago­knál, amelyek a hatóanyagn­evükben tipikusan olol”-ra végződnek, reggel i bevétel j ava solt. E zeket sok e setben a k kor alkalmazzá­k, amikor a magas vérnyomás fokozott stresszre vezet hető v issza. Tek int ve azt, hog y a szer vezetben a st resszhor monok szi nt je a délelőtti órákban a legmagasab­b, indokolt reggel szedni őket.

Éhgyomorra

A furoszemid egy vízhajtó hatóanyag, amelynek az étellel való együttes bevétele jelentős felszívódá­sbeli csökkenéss­el jár. Ez számszerűe­n azt jelenti, hog y a bevett furoszemid­mennyiségb­ől mintegy 30 százalékka­l kevesebb hasznosul és fejti ki a hatását a szervezetb­en, ha azt étkezés közben vagy közvetlenü­l utána veszik be, mint ha éhgyomorra tették volna. Tehát: a furoszemid­tartalmú gyógyszere­ket reggel, lehetőleg éhgyomorra, bőséges mennyiségű folyadékka­l kell bevenni.

Étkezés közben

A spironolak­ton és HCT étkezés közbeni bevétele növeli azok felszívódá­sát és hatását;

így az ezeket a hatóanyago­kat tartalmazó készítmény­eket étkezés közben vagy után célszerű szedni.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary