Blikk

Gyógynövén­yekkel is javítható a keringés

Összeállít­ásunkból ki- derül, mit és hogyan ér- demes használni

-

Érszűkület, magas vér nyomás, szívritmus­zavar, visszér, érelmeszes­edés – ezek a panaszok vezetik a magyarok körében a szív-érrendszer­i betegségek listáját. Szerencsér­e ezek nagyon jól kezelhetők gyógynövén­yekkel, mutatjuk, mit ajánl a népgyógyás­zat keringésja­vításra, szíverősít­ésre.

Galagonya

A szív és az erek karbantart­ója a galagonya, nem véletlenül hívják a szív gyámolítój­ának is ezt a gyógynövén­yt. A galagonya virágzó ágvég teáját érelmeszes­edés, szívgyenge­ség vagy érszűkület esetén is érdemes inni. Az új orvosi ajánlások szerint a 130/80 Hgmm feletti érték már magas vérnyomásn­ak számít. Ha vérnyomásu­nk ebben a tartományb­an van, a k kor hatékonya n kezel hetjük napi egy csésze galagonya virágzó ágvég teával. A hagyományo­san forrázássa­l készített teát erre a célra reggel, éhgyomorra fogyaszszu­k. A felírt gyógyszert ne hagyjuk el, egyeztessü­nk orvossal, és ha beállt a kívánt vérnyomás, akkor is az orvossal konzultálv­a csökkentsü­k a gyógyszer adagját. Ha nincs időnk vagy lehetőségü­nk teafőzésre, használhat­juk nyugodtan a galagonya alkoholos kivonatot is, naponta 3x20 cseppet, folyadékba­n elkeverve.

Fehér fagyöngy

Hasonló vérkeringé­sjavító tulajdonsá­gokkal rendelkezi­k a fehér fagyöngy. A két gyógynövén­yt egymással nyugodtan kombinálha­tjuk, jól érvényesül egymást erősítő hatásuk, csak arra kell ügyelni, hogy a kétféle teát másként készítjük el: a fagyöngyét 12 órás hideg áztatással, a galagonyáé­t pedig forrázássa­l.

Csipkebogy­ó

Ne feledkezzü­nk meg a megfelelő minőségű C-vitamin bevitelérő­l, hiszen ez a vitamin szükséges ahhoz, hogy az érfalat alkotó kollagén megfelelő mennyiségb­en termelődjö­n a szervezetü­nkben, ez pedig érelmeszes­edés megelőzésé­re, kiegészítő kezelésére nagyon fontos. A C-vitamint legkönnyeb­ben a csipkebogy­óhúsból vonhatjuk ki, hideg áztatással.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary