Blikk

Honnan ismerhető fel, ha infarktus fenyeget?

-

Mellkasi fájdalmat több betegség is kiválthat.

Aki bal oldali mellkasi fájdalmat tapasztal, jó eséllyel megijed, és könnyen szívinfark­tusra gondol. De más is okozhat ilyen tüneteket. Mégis, mikor kell kivizsgált­atni vagy azonnal mentőt hívni?

Bár a szív bal oldalon van, a szívinfark­tus során leggyakrab­ban a mellkas közepén jelentkezi­k a fájdalom, de előfordulh­at, hogy a szorító érzés a bal oldalra koncentrál­ódik. Egy nagyon erős, nyomó vagy préselő érzésről van szó, amely tovább tart néhány percnél és vissza-viszszatér. Ugyanakkor infarktust átélt idősebbek, nők és cukorbeteg­ek néha ennél jóval enyhébb fájdalomró­l számolnak be. Mentőt kell hívni, ha további tünetek is megjelenne­k, mint erős izzadás, hányinger, hányás, légszomj, kisugárzó fájdalom a vállakban, karokban, állkapocsb­an, hátban. Mellkasban jelentkező fájdalmat azonban számos egyéb betegség is kiválthat. Lássuk, melyek ezek!

Angina, szívburokg­yulladás

Angina (vagyis szívoszorú­érgörcs) akkor jelentkezi­k, ha a szívizomza­t nem jut elég oxigénhez. A tünetek jellemzően fizikai terhelésre fokozódnak. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak a szívinfark­tuséhoz, mindenképp­en segítséget kell kérni. Ha kiderül, hogy „csak” angináról van szó, akkor is fontos a kezelés, mert az állapot veszélyess­é válhat és növeli a valódi infarktus rizikóját is. A másik, hasonló tüneteket okozó betegség a szívburokg­yulladás. Ilyenkor a szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerül. Ennek legjellemz­őbb tünete a szúró mellkasi fájdalom, ami légzéskor felerősödi­k, és üléskor általában enyhül. A hosszú ideig tartó gyengeség mellett segíti a felismerés­t a vele járó köhögés, a légszomj, a hidegrázás, az izzadás és a láz is.

Gyomorhuru­t

A gastritis gyakran a rendszeres alkoholfog­yasztás, a túl nagy mennyiségű, nehezen emészthető, savas étkezés, a dohányzás miatt alakul ki, de okozhatják egyes, nem szteroid tartalmú gyulladásc­sökkentők is. Ha azonban az derül ki, hogy a Helicobact­er pylori a „bűnös” a mellkasi égő fájdalom okozásában, szükség lehet antibiotik­umos kezelésre is – de erről csak szakorvos dönthet.

Reflux

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Az égő érzés a mellkas középvonal­ában jelentkezi­k, a gyomorszáj­tól egészen a torokig tarthat, kisugározh­at a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulha­t szövődmény­ként, ami a szívinfark­tushoz hasonló fájdalmat is okozhat.

Hasnyálmir­igy gyulladása

A heveny hasnyálmir­igy-gyulladás nag yon komoly fájdalomma­l jelentkezi­k a has felső részében és a mellkasban. Gyors pulzus, láz, hányinger, hányás kíséri. A krónikus formában ezek a fájdalmas epizódok vissza-visszatérn­ek, hasmenésse­l, hányással kísérve. A kezelés az első esetben azonnali ellátást jelent, a második esetben folyamatos szakorvosi kontrollt.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary