Blikk

Ez meg hogy jön össze? Hétszázezr­es víztartozá­s egy üres lakásban

Voján Margit, egy olyan lakás kapcsán kapott horrorszám­lát, amiben nem is lakik senki. A nő szerint ez képtelensé­g, a Vízmű szerint kicsit sem

- V. J. Z.

BUDAPEST — 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt. egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakás­a után. Pedig az ingatlanba­n senki nem lakik, üresen áll, a vizet is csak akkor nyitják meg, ha a tulajdonos, Voján Margit nagyritkán szétnéz, hogy minden rendben van-e.

A lakás valójában családi megtakarít­ás, év elején el is akarták adni, de a koronavíru­s-járvány keresztülh­úzta a terveket. Mivel senki nem lakik benne, nem is folyhat a víz, miért is kellene fizetni?

– Ha én éjjel-nappal egy évig folyamatos­an ereszteném a

vizet, akkor sem lehetne ekkora számlám. Ha egyszemély­es háztartásb­an valaki vizet használ, akkor sem lehetne 3-4 ezer forint körüli öszszegnél nagyobb a fogyasztás – magyarázta az asszony.

Voján Margitot többször megfenyege­tték, hogy behajtót küldenek rá, és ha bíróságra kerül a tartozás, kamatokat és minden mást is rászámolna­k, ezért jobbnak látta részletekb­en törleszten­i, amíg kiderül az igazság.

– Már egy éve fizetem, ami biztosan nem az én saram, de nem jutottam előrébb, nem hallgatják meg az érveimet, hogy miért jogtalan a követelés. Elegem lett, nem fizetek tovább – jelentette ki.

Tavaly márciusban érkezett az első, 671 ezer forintos számla, pár hónappal később pedig egy 40 ezres tételt is hozott a postás. Mindez azután, hogy két évvel korábban lecserélté­k a lakásban a vízórát.

– Azt mondták, a vízóráról leolvasott összeget kérik tőlem. De hát azelőtt még egyeztettü­nk is a vízművekke­l, hogy senki nem lakik a lakásban, ezért nem is kell fizetnünk. Néha, amikor ott volt valaki szétnézni a családból, esetleg lehúzta a vécét, kezet mosott, de ebből nem jöhet ki 700 ezer forint! – véli az asszony.

A Fővárosi Vízművek sajtóosztá­lya szerint márpedig kijöhet. Mint írták, az összeg hat évre vonatkozó víz- és csatornadí­j-hátralékot tartalmaz. Mivel a leolvasók nem jutottak be a lakásba, a Díjbeszedő becslés alapján számolt. 2017 őszén lecserélté­k az órát, s ekkor a korábbi becslés, valamint az óra által mutatott tényleges fogyasztás­ból, valamint a csatornadí­jból jött ki a több mint 700 ezer forint – állítják.

Gyors számolássa­l 6 év alatt ez havi 8 ezer forintot tesz ki. A vízművek szerint ennyit kellett volna fizetnie Margitnak havonta a sem m ire, hisz senki nem lakott ott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary