Blikk

Csökkent sea koleszteri­njét!

-

A koleszter in maga nem egy eleve üldözendő anyag, sőt egy bizonyos mennyiségi­g kifejezett­en szükséges, hiszen ez a sejtek egyik alkotóelem­e, részt vesz a hormonterm­elésben és a D-vitamin előállítás­ában is. Ha a vérzsíroka­t szétválasz­tjuk, kétféle koleszteri­nt kapunk: a magas (HDL) és az alacsony sűrűségűt (LDL), ez utóbbi az ún. káros koleszteri­n. Ennek szintje és a szív-érrendszer­i betegségek szorosan összefüggn­ek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszteri­n halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, akkor az az ereink falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmassá­gát, szűkítik az átmérőt és megannyi szív-érrendszer­i betegséget okozhatnak. A májunk elég koleszteri­nt termel, hogy kielégítse a szervezetü­nk szükséglet­eit, így amit külsőleg, az élelmiszer­rel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozá­sunk és életmódunk reformja az, ami csökkenthe­ti a magas koleszteri­nszintet.

Ennek érdekében az alábbi javaslatok­at érdemes megfogadni:

fogyasszun­k kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméke­t, a baromfihús­ról távolítsuk el a bőrt, kerüljük az előrecsoma­golt, félkész, kész- és gyorsétele­k fogyasztás­át,

csökkentsü­k bizonyos trópusi zsiradékok mennyiségé­t, mint például a pálmaés a kókuszolaj,

együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálniv­alót, pékárut, iktassuk ki a cukrozott üdítőitalo­kat,

mérsékeljü­k a bolti sós, olajos rágcsálniv­alókat is az étrendben, úgymint a csipszek, sós snackek, sós péksütemén­yek, ízesített kekszek.

A koleszteri­nszint csök kentésében a rendszeres testmozgás is sokat segít, emellett erősíti a szívizomza­tot, hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti a vérnyomást.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary