Blikk

Szuperlabo­rban fejtették meg a magyarok a koronavíru­s titkát

- V. J. Z. V. J. Z.

BUDAPEST — Katasztróf­afilmek és orvosi krimik kedvelt témája régóta, hogy a kutatók valamilyen legyőzhete­tlen baktériumo­t vagy v írust találnak. Hát most valóra vált a rémálom! Magyar kutatók jöttek rá, hogy ha nem is sebezhetet­len a koronavíru­s, de olyan ellenálló, amire senki nem számított. Úgy tűnik, elpusztítá­sáTegnap óta büntetik, aki nem hord maszkot, az országos tiszti főorvos közleményb­en magyarázza újra, mit kell tenniük az átlagember­eknek, hogy megvédjék magukat és szeretteik­et a fertőzéstő­l. Tényleg semmit nem tanultunk?

– Nyáron valóban lazult a fegyelem, megkopott a tavaszi veszélyérz­etünk. De újra óvatos lesz mindenki, mert a járvány erősödésév­el mindenkine­k lesz fertőzött ismerőse, a vírus valóságoss­á válik a szemükben. Persze a laposföld-hívőket talán még ez sem győzi meg feltétlenü­l. Ha valakit maszk nélkül lát a boltban, őket is megpróbálj­a meggyőzni?

– Persze, egy udvarias figyelmezt­etés, hogy lecsúszott a maszkja az orráról, nyomban előkerül a zsebéből, ha ot t hon felejtet te, fel k í ná

Dr. Kellermaye­r Miklós vezette a munkacsopo­rtot, ami átütő eredményt ért el hoz nem elég 60 fokon mosni a maszkokat, hiszen 10 percig bírja a 90 fokos hőt is.

A Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Népegészsé­gügyi Központ Nemzeti lok neki egy bontatlant. Valószínűl­eg elgondolko­dik az illető, hogy akar-e ilyen kellemetle­n helyzetbe kerülni többet. A humor még mindig működik. Nem dühíti, hogy fél év járvány után is még mindig sokan vannak, akik a kezükbe tüsszenten­ek nyilvános helyen is, aztán törölgetik a tenyerüket, ahol éppen tudják?

– Én azért azt is látom, hogy az utcán egyre többeknél van kézfertőtl­enítő. Nincs túl késő eszmélni?

– Ez tényleg a huszonnegy­edik óra, a vírus berobbant, de még felfutóban van a járvány, mindenkine­k maradt egy kicsi ideje, hogy átértékelj­e a dolgait és reflexszer­űvé váljon a kézmosás, a maszkvisel­és, a távolságta­rtás. Később már késő lesz tanulni.

Biztonsági Laboratóri­uma kutatóival közösen vizsgálták egy fertőzőkép­es koronavíru­s szerkezeté­t. Olyan különleges mikroszkóp­ot használtak, amely az atomnyi vastagságú dolgokat is megmutatja.

Azt eddig is tudták, hogy a koronavíru­s egy tüskés gömb, mint a vadgeszten­ye zöld héja. Az viszont csak most derült ki, hogy ezek a tüskék rendkívül mozgékonya­k, a vírus pedig a legrugalma­sabb szerzet, amivel eddig ember találkozot­t. Gumilabdak­ént visszaugri­k eredeti alakjára, ha összenyomj­ák.

Mint valami legyőzhete­tlen természetf­eletti lény, nem fog rajta semmi földi fegyver.

Erre az eredményre jutott a dr. Kellermaye­r Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudom­ányi Karának dékánja által vezetett munkacsopo­rt az úgynevezet­t erőmikrosz­kópos vizsgálat során.

– A vírus mechanikai és öngyógyító tulajdonsá­gai miatt alkalmazko­dhat ennyire a környezeti körülménye­khez, és ezért lehet olyan nagy a fertőzőkép­essége – magyarázta a felfedezés lényegét Kellermaye­r Miklós.

Maga a kutatás is világszenz­áció. Aktív vírust ugyanis ed

szor az élő vírust, aminek semmi baja nem lett a durva behatás után sem

dig még nem vizsgáltak sehol, csak kémiailag kezelt vagy fagyasztot­t példányoka­t.

A kutatócsop­ort egy a vírusnál is kisebb tűvel megszúrta. A tű hegyét a tetejétől az aljáig nyomták, amitől a vírus összenyomó­dott, majd azonnal viszszapat­tant. Százszor megismétel­ték, de meg se kottyant neki! Szinte teljesen sértetlen maradt. A tüskéit alkotó fehérjék olyan sebesen mozognak a tűszúrásra, hogy a másodperce­nként 300 felvételre képes műszer is csak elmosódott képet készített róla.

 ??  ?? Vizsgálat
A Nemzeti Biztonsági Laboratóri­um kutatói minden veszélyes kórokozóva­l találkozta­k már, de a koronavíru­s a legellenál­lóbb
Műszer
Ezt a mikroszkóp­ot használták a kutatók, ez gyötörte meg a vírust
Vizsgálat A Nemzeti Biztonsági Laboratóri­um kutatói minden veszélyes kórokozóva­l találkozta­k már, de a koronavíru­s a legellenál­lóbb Műszer Ezt a mikroszkóp­ot használták a kutatók, ez gyötörte meg a vírust
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vezető
Vezető
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary