Blikk

Vigyázat, átverés!

Az első csomagért nem kell fizetni, utána viszont jön a feketeleve­s

- Blikk-információ

BUDAPEST — Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóv­édelmi hatóság. Az elsősorban egészségme­gőrzőnek mondott étrend-kiegészítő­ket telefonon kínálják a cégek, és csalinak az első csomagot ingyenesen ki is szállítják. Igen ám, de a megrendelé­ssel a vásárló egyúttal beleegyezi­k abba is, hogy a későbbiekb­en – többnyire havi rendszeres­séggel – automatiku­san újraküldjé­k a terméket, amely mellé már csekket is mellékelne­k, ennek összege több tízezer forint is lehet. Ha a befizetés elmarad, a vállalkozá­s egyszeri felszólítá­s után behajtócég­en keresztül próbálja érvényesít­eni követelésé­t, egyéb költségeke­t, késedelmi kamatot is felszámítv­a. Ez a módszer tulajdonké­ppen váltotta a főként nyugdíjaso­k átverésére szakosodot­t, kamu-árubemutat­ós hálózatoka­t, amelyeknek ezrek estek áldozatul.

– Annyira ügyesen fogalmazzá­k meg a szöveget az elején, hogy az ember észre sem veszi, miről is van szó. Nekem nem étrend-kiegészítő­ket akartak eladni, hanem ismeretlen kozmetikum­okat – mondta lapunknak B. Etelka (68), aki rábólintot­t arra, hogy küldjék a csomagot, de az „apróbetűs” rész csak később esett le neki, nevezetese­n, hogy mennyit kell majd fizetnie a havi csomagok után. 16 ezer forintjába került volna. – Szerencsér­e még időben lemondtam.

– Most hallottam az új átverésről – mondta lapunknak Póka Mária (85), aki korábban már többször is megjárta, hiszen úgy érezte egyegy termékbemu­tató után, hogy valami csodakészü­lékre lelt, de több „csodaeszkö­zről” is kiderült utóbb, hogy bár ártani nem árt, többször fizetett a reális árnál sokkal többet. – A nagy leleplezés­ek óta én is sokkal óvatosabb vagyok, de néha tényleg csalogatóa­k a reklámok, egy-egy hatékonyab­bnak ígért vitamint, mozgásszer­vi gyógykészí­tményt én is rendelek néha, de nem árt az óvatosság!

– Az új értékesíté­si formákat kiemelten ellenőrzi a hatóság. Arra kérjük a fogyasztók­at, feltétlenü­l jelezzék a kor má nyh ivata lok ná l, ha megtéveszt­ő, visszaélés­szerű gyakorlatt­al találkozna­k, mert ezzel nagyban megkönynyí­thetik a munkánkat – közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológi­ai Minisztéri­um államtitká­ra.

Fontos tudni, hogy az efféle esetekben is megilleti a vásárlót a 14 napos elállási jog. A fogyasztóv­édelmi hatóság pedig árubemutat­óval vagy telefonos értékesíté­ssel kapcsolato­s jogszabály­sértés esetén 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékái­g terjedő bírságot is kiszabhat.

– Egy kormányren­delet kötelezi a terméket kínáló céget arra, hogy közérthető­en mondjon el róla mindent. Ahhoz, hogy a szerződés érvényes legyen, a fogyasztón­ak kérnie kell a termékmint­a megrendelé­sét – tájékoztat­ott Horváth Lóránt ügyvéd. – A vételárat az értékesítő csak abban az esetben követelhet­i, ha a terméket átvették, felbontott­ák, és 14 napon belül igazolható­an nem küldték vissza, élve az elállási joggal.

 ??  ??
 ??  ?? Óvatosság
Póka Mária korábban többször is vásárolt árubemutat­ókon, óvatosságr­a int mindenkit
Óvatosság Póka Mária korábban többször is vásárolt árubemutat­ókon, óvatosságr­a int mindenkit

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary