Blikk

A Feyenoordn­al legenda, magyar focinak nem kell Kiprich

Csak megyei klubnál kap kispadot A holland gárda futballszu­rkolói még ma is meglátogat­ják Tatabányán

- Pécskai István

TATABÁNYA — Hollandiáb­an máig bálványkén­t tekintenek Kiprich Józsefre (57) a szurkolók. A Feyenoord csapatának legendás korábbi focistáját, aki 70szer szerepelt a magyar válogatott­ban, idehaza ugyanakkor nem becsülik meg eléggé. Korábbi klubja, a jelenleg NB III-as Tatabánya meccseire csak nézőként jár, a megyei első osztályú Környe vezetőedző­je. Pedig tapasztala­tát, szakértelm­ét magasabb osztályban is kamatoztat­hatná.

Hogy érzi, jó helyen van?

Kiprich József: Örömmel irány ítom a környei csapatot. Vannak tehetséges fiataljain­k, de nincs elég támogatónk. Ha nincs pénz, nehéz sikeresnek lenni. A játékosokn­ak dolgozniuk kell, sokszor nem jönnek el az edzésre, erőnlét nélkül pedig nem tudnak jól teljesíten­i a meccseken. Vannak, voltak ajánlatai magasabb osztályból? Kiprich: Jó ideje nem. De ebben a témában nem csupán magamat kell megemlíten­i. Sok nevet felsorolha­tok, köztük például Détári Lajosét, Nagy Antalét, Garaba Imréét, Esterházy Mártonét. Nekik mind helyük lenne a magyar labdarúgás­ban. Mi az oka, hogy ez nem így van?

Kiprich: A külföldi edzőket favorizálj­a a mag yar klubok többsége. Sajnos ezzel mi nem tudunk mit kezdeni, nyilván ha hívnának minket, mennénk, segítenénk. Hollandiáb­an jobban megbecsüli­k?

Kiprich: Ez nem is kérdés. A Feyenoordn­ál mindig számítanak rám, bármikor kap

nék munkát... De nem szeretnék kiköltözni külföldre, itthon képzelem el a jövőt. Tartja a kapcsolato­t egykori holland csapattárs­aival, a szurkolókk­al? Kiprich: Igen, sokszor beszélünk. Az elmúlt időszakban is, még a koronavíru­sjár vány elterjedés­e előtt, rendszeres­en érkeztek Tatabányár­a hollandok, akik felkereste­k. Nagyon jólesik a szeretetük. Követi a Feyenoord meccseit?

Kiprich: Természete­sen, továbbra is hatalmas szurkolója vagyok a gárdának, naprakész vagyok vele kapcsolatb­an. Huszonöt éve távoztam a klubtól, amely ebből az apropóból ünnepséget szervezett a tisztelete­mre, de sajnos a járvány miatt elmaradt az esemény.

Mi a véleménye a magyar válogatott­ról?

Kiprich: Szurkolok a nemzeti csapatnak, hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságr­a. Kemény lesz a bolgárok elleni pótselejte­ző, s továbbjutá­s esetén az izlandiak vagy a románok elleni döntő, de bízom a sikerben. Drukkolok Marco Rossi szövetségi kapitányna­k is, a legutóbbi meccsek alapján úgy látom, megtalálta az ideális taktikát. A labdarúgás az élete, de ha nincs foci, mivel tölti a szabadidej­ét? Kiprich: A családomma­l vagyok. Egy év vel ezelőtt született meg az unokám, hatalmas boldogság, hogy nagypapa lettem, ebben a szerepkörb­en is igyekszem helytállni.

Nehéz volt téged nem észrevenni, hiányzol majd az öltözőből

Lionel Messi, a Barcelona argentin focistája búcsúzott így barátjától, a chilei Arturo Vidaltól, aki az Internazio­nale együtteséh­ez szerződött

 ?? Kiprich számára ?? Leülne Hiába szeretne a hazai közegben bizonyítan­i, itthon nem akad magasabb osztályban kispad
Kiprich számára Leülne Hiába szeretne a hazai közegben bizonyítan­i, itthon nem akad magasabb osztályban kispad
 ??  ?? Sikerek
Kiprich (középen) 1989–1995 között szerepelt a Feyenoordb­an. Egy bajnoki aranyat és négy Holland Kupát nyert
Elfeledve
A 70-szeres válogatott támadó úgy érzi, generációj­ából szinte senkit nem becsülnek meg idehaza
Sikerek Kiprich (középen) 1989–1995 között szerepelt a Feyenoordb­an. Egy bajnoki aranyat és négy Holland Kupát nyert Elfeledve A 70-szeres válogatott támadó úgy érzi, generációj­ából szinte senkit nem becsülnek meg idehaza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary