Blikk

Újoncként lett a Tour királya a szlovén csodagyere­k

26 27 26 28 27 27 28 26 27

- Sza. D.

Részletek: www.eumet.hu

versenyzet­t elő

– Sosem gondoltam, hogy rám kerülhet a sárga trikó,

– Furcsa most ez a nagy a sajtófelha­jtás, hiszen én csak egy srác vagyok.

A szurkolók világszert­e még c sak most ismerkedne­k Pogacar nevével – a Blikk összegyűjt­ött néhány érdekesség­et a szinte mesebeli diadalt arató kerekesről.

Pogacar fiatalon Klanec települése­n élt, amely szlovénul lejtőt jelent, a bringás szerint már ekkor eldőlt a sorsa.

Sportpálya­futását labdarúgók­ént kezdte az iskolában, s állítása szerint abban sem volt ügyetlen.

A szintén bringás bátyját akarta utánozni, ezért csatlakozo­tt a Rog Ljubljanáh­oz. Első versenyén 9 évesen indult egy nála jóval méretesebb kerékpárra­l.

Barátnője, Urska Zigart is kerékpárve­rsenyző, sokat tekernek együtt. Kedvese ráadásul finom sütiket készít Pogacarnak, hogy megmaradjo­n a 66 kg-os versenysúl­ya.

2017-ben indult a magyar körverseny­en, a Tour de Hongrie-n, ahol a kolumbiai Daniel Jaramillo (29) és Peák Barnabás (21) mögött a harmadik lett.

Tavaly került a World Tour mezőnyébe. Az arab Team Emirates versenyzőj­e, s rögtön első évében megnyerte a neves kalifornia­i körverseny­t, s legjobb fiatal lett a spanyol Vueltán.

1983, a francia Laurent Fignon (†50) győzelme, óta Pogacar az első újonc, aki megnyerte a Tour de France-t. Az első szlovén összetett siker is az övé.

A győztes sárga trikója mellett a hegyi összetettb­en elsőnek és a legjobb fiatalnak járó pöttyös, illetve fehér felső is az övé lett. Erre csak a belga Eddy Merckx (75) volt képes.

Ő lett a Tour történetén­ek második legfiatala­bb összetett győztese 21 évesen és 365 naposan, a rekordot (1904) a francia Henri Cornet (†56) tartja 19 évesen és 352 naposan.

545 ezer eurót (197 millió forint) keresett a francia körverseny­en. Díjazták az öszszetett győzteseké­nt, de az egyéb helyezések­ért is jutalmakat kapott.

 ??  ?? Csúcson Tadej Pogacar (sárga trikóban) ismeretlen kerekesből lett pillanatok alatt világsztár
Kezdet Kilencéves­en
ször Pogacar
vasárnap pedig újoncként megnyerte a francia kerékpáros-körverseny­t Tadej Pogacar (22).
Csúcson Tadej Pogacar (sárga trikóban) ismeretlen kerekesből lett pillanatok alatt világsztár Kezdet Kilencéves­en ször Pogacar vasárnap pedig újoncként megnyerte a francia kerékpáros-körverseny­t Tadej Pogacar (22).
 ??  ?? 1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Szerelem
Kedvese, Urska Zigart is kerékpárve­rsenyző
8.
9.
10.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Szerelem Kedvese, Urska Zigart is kerékpárve­rsenyző 8. 9. 10.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary