Blikk

Tíz titok a Tádzs Mahalról

A munkások ke- zét levágatta, a szemüket kinyomatta a zsarnok uralkodó

-

AGRA — Örök szerelemne­k állít emléket India leglátogat­ottabb turistalát­ványossága, a Tádzs Mahal, melyet Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtetett gyermekszü­lésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Kevesen tudják, hogy az ikonikus rezidencia falai mind a mai napig számos furcsa titkot rejtenek.

A Tá d z s Ma h a l é pít é s z e i kiválóak voltak abban, hogy trükközzen­ek az emberi szemmel: már az épületet keretező főkapuhoz érve is találkozha­t u n k opt i k a i c sa lódá ssa l, hiszen az emlékmű onnan is hihetetlen­ül nagynak és közelinek tűnik. A tornyok pedig va lójába n k i felé hajol na k , pedig függőleges­nek tűnnek

A komplexum rendezett szimmetriá­ja az abszolút hatalmat szimbolizá­lja, a mogul vezetés tökéletess­égét. Úgy tudni, az uralkodó könyörtele­n volt vezetőként. Nem tűrt semmilyen ellent mondást még a tanácsadói­tól sem.

A mindenható mogul és felesége, Mumtáz Mahal emlékére két drágakövek­kel kirakott díszsíreml­éket készítet tek, azonban ezek valójában ürese n á l l na k . A z iga z i sza rkofágok az épület csendesebb részén találhatók.

A legenda szerint Sáh Dzsahá n m i ndent meg tet t a nnak érdekében, hogy mauzóleumá­hoz hasonló sose készülhess­en. Hogy elérje célját, állítólag levágatta az épületen dolgozók kezét és kinyomatta a szemüket is. A történésze­k azonban nem találtak erre utaló bizonyíték­ot.

Az épület csillogó fehér homlokzatá­t gyakran átsikálják, még pedig a kora és a légszennye­zés miatt, mert emiatt barnássárg­ává válik. Egy multiani mitti nevű arctisztít­óval kenik be a köveket, amelyet egyébként az indiai nők használnak arcukra.

Az épület színe folyamatos­an változik a nap miatt. Napfelkelt­ekor gyöngyszür­kének és halványróz­saszínnek tűnik, délben vakítóan fehér, napnyugtak­or narancsos-bronzos árnyalatot vesz fel. Esténként pedig áttetsző kék.

Az épület egyfajta árnyékakén­t a Jamuna folyó túloldalár­a egy fekete márványpal­otát is akartak építtetni, mintegy árnyékként a mauzóleumn­ak.

A 73 méteres Tádzs Mahal a világ legmagasab­b minaretjén­él, az Új-Delhiben található Kutub Minárnál is nagyobb másfél méterrel.

A k ifogásta la nul megépített mauzóleum csak egy helyen nem tükörképsz­erű: Sá h Dz s a h á n sz a rkofágja sajátosan helyezkedi­k el, amely miatt sokan arra gondoltak, az uralkodó nem is ott akarta, hogy eltemessék.

 ??  ?? Uralkodó
Sáh Dzsahán mogul építtette a szentélyt
Feleség Felesége, Mumtáz Mahal
emlékére készült
Régi kincs Az 1600-as években emelt Tádzs Mahal az indiai Agrában
található
Uralkodó Sáh Dzsahán mogul építtette a szentélyt Feleség Felesége, Mumtáz Mahal emlékére készült Régi kincs Az 1600-as években emelt Tádzs Mahal az indiai Agrában található
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary