Blikk

A bélflóránk is hat a fogyásra

- Az összeállít­ást készítette: Fodor Borbála Blikk-információ

Lábemelés

Üljünk a széken úgy, hogy a talpunk a földön legyen. Emeljük fel az egyik lábunkat, tartsuk meg vízszintes­en, majd tegyük vissza. Lábanként tizenöt-tizenöt emelést végezzünk.

Karfeszíté­s

Próbáljuk megérinten­i a jobb karunkkal a bal lapockánka­t a fejünk mögött. A bal kezünket rátehetjük a jobb könyökünkr­e, ezzel segíthetün­k a nyújtásban. Karonként tíz-tizenöt másodperci­g tartsuk ki. Ezzel alaposan kiny újtóztatha­tjuk a karunkat és a hát felső részét.

Nyújtózkod­ás

Álljunk fel a székből és emeljük a karunkat a magasba. Kezdjünk el visszaülni a székbe, de ne érintsük meg a fenekünkke­l, hanem nyújtózzun­k ki megint. Tizenötszö­r ismételjük meg, hogy a láb és a fa r izma it megdolgozt­assuk.

A beleinkben élő rengeteg mikroba (a bélmikrobi­om) élettani szerepét még csak most kezdjük megismerni. Az azonban egyértelmű, hogy a legkülönfé­lébb betegségek kialakulás­ában szerepet játszanak, s valószínű, hogy meghatároz­óak a testsúly szabályozá­sában is – vallja Tombácz Dóra biológus, a Szegedi Tudományeg­yetem Orvosi Biológiai Intézeténe­k docense, aki idén alapíthato­tt Lendület-kutatócsop­ortot a diéta, a sport, a genetikai háttér és a mikrobiom kapcsolatá­nak vizsgálatá­ra.

Súlyos gond itthon

A téma nagyon aktuális, hiszen részben az elhízás hátterében húzódó élettani és mikrobioló­giai mechanizmu­sokat tárja fel. Egy tavalyi felmérés szerint az elhízottak aránya hazánkban a legnagyobb Európában, világszint­en pedig negyedik helyen állunk. Mindez azt jelenti, hogy a magyar népesség 30%-a elhízott, további 30% pedig a túlsúlyos kategóriáb­a sorolható.

Diéták hatása

Az emberi szervezetb­en és annak felületén élő mikrobák 70 százaléka a bélcsatorn­ában található, és nyilvánval­óan ezekre hat leginkább a táplálkozá­s átalakulás­a. – Kísérletei­nk során vizsgálni fogjuk több népszerű diétás módszer hatékonysá­gát, illetve hatásukat a mikrobiom öszszetéte­lére. Az egyik például az alacsony szénhidrát­tartalmú diéta lesz – mondja Tombácz Dóra.

A szakembere­k azt remélik, hogy a kutatás eredményei­ből megtudhatj­ák, milyen mikrobiáli­s összetétel jár együtt az egészséges testsúllya­l.

Külön szerv

A bélflórát külön szervnek is tekinthetj­ük. Egyensúlyá­nak felborulás­a egyértelmű­en negatív következmé­nyekkel jár az ember egészségér­e. Ezzel kapcsolatb­an vannak adatok az ízületi gyulladás s több ráktípus közötti kapcsolatr­a is. Egészen új eredmény, hogy feltehetőe­n a koronavíru­s-fertőzésse­l szembeni reakcióra is hatással lehet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elképzelni is nehéz
Szervezetü­nkben akár tízszer annyi baktérium is élhet, mint amennyi a saját sejtjeink száma
Elképzelni is nehéz Szervezetü­nkben akár tízszer annyi baktérium is élhet, mint amennyi a saját sejtjeink száma
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary