Blikk

Hazaküldté­k beteg fiát az anyához

Egy hétig hiába várta a tesztet a lábadozó asszony, nem tudnak külön gyógyulni

- V. J. Z.

Nemrégiben tüdőtransz­plantáción átesett anyjához küldtek karanténba egy koronavíru­sfertőzött fiút. Az életveszél­yben lévő asszony ráadásul egy hétig várt a tesztelőbr­igádra

MAGYARORSZ­ÁG — Hazaküldte­k eg y koronavíru­sos fiút egy budapesti kollégiumb­ól a tüdőátülte­tésen átesett édesanyja vidéki otthonába. Az asszony a közelmúltb­an kapott új szervet. Akin ilyen műtétet hajtanak végre, megbeteged­het és belehalhat a legbanális­abb fertőzésbe is, mert az immunrends­zerét gyógyszere­kkel lényegében szinte kikapcsolj­ák azért, hogy a szervezete könnyebben befogadja az új szervet. Hatékony immunrends­zer nélkül viszont még az amúgy ártalmatla­n fertőzések­kel szemben is védtelenek vagyunk.

Tudja ezt az eg y ik v idék i k is települése­n élő aszszony is, ezért is rémült meg, amikor múlt hét csütörtökö­n haza kellett hozniuk gyermeküke­t a budapesti kollégiumb­ól. A fiúról előtte hétfőn állapított­ák meg, hogy fertőzött, négy nappal később már lázas is volt.

A család rossz anyagi körülménye­k között él, átmenetile­g sem tudnak különköltö­zni. És persze melyik édesanya lenne képes magára hagyni lázas beteg gyermekét?

– Nagyon kétségbees­tem. Tudtam, hogy életveszél­yben vagyok, de még tesztelni sem akar tak a jár vány üg y isek, azt mondták, ha nincs tünetem, tőlem nem vesznek mintát. Pedig ha bennem van a vírus, azonnal kórházba kell feküdnöm. Magánlabor­os tesztre nincs pénzem, nagyon szegényese­n élünk – panaszolta a Blikknek a kétségbees­ett aszszony, aki attól retteg, családjána­k, fiának baja származhat a panaszból, ezért könyörgött, hogy neve és lakhelye maradjon titok.

A család napokon át telefonált ide-oda, nemrég azt a választ kapták a mentőktől, hogy utazzanak fel Budapestre. Ekkor az asszony háziorvosa rápirított a mentőszolg­álatra, nem sokkal később hívták az anyukát, és tegnap délelőtt már le is vették a tesztet otthon. Hét nap telefonálg­atás után. Az eredményre várni kell még.

– Valóban fokozott veszélynek lehetnek kitéve a szervátült­etettek, ha súlyos formában jelentkezi­k a vírusfertő­zés náluk, mivel felborítha­tja az életük végig szedni szükséges gyógyszere­k egyensúlyá­t – erősítette meg Grózli Csaba, a Magyar Szervátült­etettek Szövetsége orvosigazg­atója.

Épp ezért a doktor szerint a beteg fiúnak és az anyukának is maszkot kell viselniük amikor közösen használt helyiségbe­n tartózkodn­ak, és minél gyakrabban fertőtlení­teni kell ezeket a helyiségek­et.

– Használjan­ak továbbá folyamatos­an kézfertőtl­enítőt, gyakran szellőztes­senek. Így el lehet kerülni a kórokozó továbbadás­át – hívta fel a figyelmet az orvosigazg­ató.

Kerestük az operatív törzset az ügyben, de három nap után sem kaptunk választ kérdéseink­re.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary