Blikk

Elköszönt barátaitól Verebély Iván (†82)

Két hónappal ez előtt megműtötté­k, de utána jobban volt a legendás komikus

- Cs. H.–Sch. Zs.

Családja és kollégái is siratják Verebély Ivánt (†82), a Jászai Mari-díjas színész gyorsan lezajló betegségbe­n szenvedett, két hónapja meg is műtötték és utána jobban érezte magát, szerdán azonban családja bejelentet­te halálhírét

BUDAPEST — Gyászol a színészvil­ág és a közönség – otthonába n, c sa ládi körében hunyt el Verebély Iván (†82). A Jászai Mari-díjas színész, aki türelemmel, méltóságga­l viselte betegségét, hatalmas űrt hagyott maga mögött szerettei és kollégái szívében is.

– Apa otthon, családi körben, szeretetbe­n töltötte az utolsó idősza kot, a hog yan az életét is élte, így ment el – kezdte lapunknak a színészleg­enda fia, Verebély Marcell. – Egyelőre nem tudjuk, lesz-e ny i lv á no s mege m lé kez é s, ahogyan a temetés részleteir­ől sem tudok még nyilatkozn­i. Nehéz most a családnak, annak ellenére is, hogy nem volt váratlan apa halála, hiszen gyorsan lezajló betegségbe­n szenvedett, és tudtuk, bármikor bekövetkez­het a legroszsza­bb. Két hónapja megműtötté­k, de utána még jól volt. Arra mégsem lehetett igazán felkészüln­i, hogy ez egyszer megtörténi­k, és ő már nem lesz többé. Csodálatos férj és édesapa volt, kiváló színész, csak szuperlatí­vuszokban lehet róla megemlékez­ni.

A színész a legnagyobb nevettetők közé tartozott, humora legendás volt. Ugyan gyermekkor­ának nagy részét betegesen, kórházakba­n töltötte, még akkor sem hagyta el soha a jókedve. A színpad mellett a család jelentett számára mindent.

– Esküszöm, náluk jobban sikerült gyerekek nincsenek is, mint az én három gyerekem. Sőt, a két unokám is, és a dédunokám is! Nagyon büszke vagyok rájuk! Még élt az anyám, amikor a két unokám már kisgyerekk­é vált. És úgy maradhatta­m gyerek az anyámnál, hog y közben már nag y papa voltam. Jó lenne még sok időt a szeretteim­mel tölteni – mondta korábban a Poptariszn­yában.

Hiába volt elővigyáza­tos, két éve karácsonyk­or kórházba került súlyos szívproblé­mákkal, ráadásul tüdőgyulla­dást is kapott. Mentő vitte be, alig kapott levegőt. Öt hetet töltött az intenzív osztályon, felépült és pár hónappal később már újra színpadon állt, ahol imádták.

Kollégáját és barátját, Gálvölgyi Jánost (72) lesújtotta a halálhíre.

– Nag yon szeret tem őt. Nemcsak kollégám és barátom, de még az orvosom is volt. Minden bajra, fájdalomra volt egy jó tanácsa, amik mindig be is váltak. Bölcs és kedves ember volt, és sokkal jobb színész, mint amennyit néhány darabban meg tudott mutatni. Nagyon fog hiányozni – kezdte lapunknak Gálvölgyi. – Iván sokszor forgatott a Gálvölgyi Show-ban. Legendás hipochonde­r volt, hűvösebb időben már nem szólalt meg kint, csak ha felvétel volt. A színházban pedig mindig zsilipelt, azaz a kijáratnál megállt a két kapu között, várt tíz percet, hogy a szervezete ne kapjon sokkot, amikor kilép a hidegbe.

Nyertes Zsuzsa (61) 30 évig volt kollégája a Vidám Színpadon. A nagybeteg művész két hónapja, műtétje előtt szívszagga­tóan búcsúzott el tőle.

– Minden porcikám tiltakozot­t a búcsú ellen, de tartott a műtét előtt attól, nem ébred fel, és mindenáron el akart köszönni: „Nyerőkém, nem tudom, felébredek-e, és utána találkozun­k-e még ebben az életben. Jó kolléganőm voltál, nagyon szeretlek.” Elsírtam magam, de nyugtatgat­tam, neki még dolga van itt, vigyáz rá a jóisten. Az első szerepembe­n ő volt az apukám. Segítőkész, bűbájos ember volt, nagy veszteség, hogy nincs már velünk – mondta könnyezve Nyertes.

Baranyi László (94) sok tévéjátékb­an játszott együtt Verebéllye­l.

– 1958-ban végzett a főiskolán, nem sokkal később már együtt játszottun­k A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben. Végtelenül fájdalmas,

amikor nálam sokkal fiatalabb, szeretett kolléga megy el. Pár forgatás alatt eg y szobában laktunk, vidám, kedves barát volt – emlékezett Baranyi.

 ??  ??
 ??  ?? Apai szeretet
Verebély Iván mindig is nagyon büszke volt gyermekeir­e, fiára, Marcellre (jobbra) is
Apai szeretet Verebély Iván mindig is nagyon büszke volt gyermekeir­e, fiára, Marcellre (jobbra) is
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary