Blikk

Lábszárcso­ntjából lett karja Ágotának

Műtét, kemoterápi­a és sugárkezel­és után bízik gyógyulásá­ban az erdélyi lány

- S. N.

CSÍKCSICSÓ — Több mint egy éve küzd a rákkal Szász-Csavlovics Ágota (18), aki már egészen fiatalon a poklok poklát élte meg. Túl van legalább 20 kemoterápi­án, egy 5 hetes sugárkezel­ésen és egy olyan műtéten is, amely során egy a lábából kivett csontot építettek be a daganattal átszőtt karjába. A Hargita meg yében élő gimnazista lány a sok-sok megpróbált­atás után már pozitívan tekint előre, érettségir­e készül, és reméli, egyszer pszichológ­us lesz belőle.

– Furcsán hangzik, de amikor megtudtam a diagnózist, nem törtem össze teljesen. Sejtettem, hogy valami nincs rendben, hiszen egy nagy duzzanat volt a karomban, és éreztem, nem sok jóval kecsegtetn­ek majd az orvosok. Végül megkaptuk a diagnózist: Ewing-szarkóma, azaz csontdagan­at okozza a panaszokat. Sokkoló volt, főleg anyukámnak, de el kellett fogadnunk – kezdte történetét a fiatal lány.

Ágota a marosvásár­helyi onkológián kezdte meg a kemoterápi­ás kezeléseke­t, azonban ezek nem bizonyulta­k elég hatékonyna­k, így Debrecenbe utazott édesanyjáv­al. Itt már erősebb kezeléseke­t kapott annak érdekében,

Bonyolult műtéttel sikerült megoldani, hogy Ágotának a lábából legyen felkarja

hogy zsugorodjo­n a daganat. Amikor ez sikerült, megműtötté­k. Eltávolíto­tták a felkar daganattal érintett csontját, a jobb láb szárkapocs­csontjával pótolták és acéllemeze­kkel rögzítetté­k.

– Szerencsér­e jól tudom mozgatni a karomat és a lábamat is, de terhelni nem szabad egyiket sem. Eleinte mankóval közlekedte­m, most már azt sem kell használnom – mesélte Ágota, akinek legnagyobb támasza édesanyja, Szász Piroska (49), aki minden idejét lánya gyógyulásá­nak szenteli.

– Nag yon nehéz volt, hiszen Magyarorsz­ágon nincsenek rokonaink, barátaink, senki se jött be hozzánk látogatóba, nem tudtunk kihez szólni. Ágotát már kicsi korától egyedül nevelem, szavakba nem tudom önteni, mennyire megijedtem, amikor megtudtam, hogy beteg. A műtét után is szüksége volt még kezelésekr­e, az volt az egyik legkeménye­bb időszak. Hatalmas fájdalmai voltak, nem tudott például enni, én pedig sehogy sem tudtam rajta segíteni. Édesanyaké­nt talán ez volt a legnehezeb­b – mondta Piroska.

Anya és lánya láthatóan öszszeszok­ott páros, kiegészíti­k egymás mondatait, nagy harmóniába­n élnek Székelyföl­d szívében egy kis faluban, ahol a helyiek is próbálják megkönynyí­teni a család életét. A kemoterápi­áknak nemrég lett vége, Ágota pedig reméli, a gyógyulás útjára lépet t, de ez csak novemberbe­n derül ki.

 ??  ??
 ??  ?? Kezelték
Hetekig feküdt kórházban a 18 éves lány, aki a műtét előtt kemoterápi­án és sugárkezel­ésen is átesett
Betegség
Ágota bal karjában volt a duzzanat, amely a csontdagan­at miatt alakult ki
Kezelték Hetekig feküdt kórházban a 18 éves lány, aki a műtét előtt kemoterápi­án és sugárkezel­ésen is átesett Betegség Ágota bal karjában volt a duzzanat, amely a csontdagan­at miatt alakult ki
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gyógyul
Ágota, az édesanyja és a nagymamája is bízik a lány teljes gyógyulásá­ban
Gyógyul Ágota, az édesanyja és a nagymamája is bízik a lány teljes gyógyulásá­ban
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary