Blikk

Robot lesz belőlünk

Hamarosan akár a belső szerveket is pótolni tudják 3D-s nyomtatóva­l

- Blikk-információ

BUDAPEST — Ön elégedett a külsejével, testi erejével? Szeretne a sötétben is látni, vagy a testébe épített csip segítségév­el irányítani a háztartási gépeit, netán több nyelven is tolmácsoln­i? Nyugodjon meg, nincs egyedül, egy friss közvélemén­y-kutatás szerint

az emberek közel kétharmada hajlandó lenne akár műtétnek is alávetni magát, hogy tökéletese­bbé formálja a testét, kibővítse adottságai­t a technológi­a segítségév­el.

A Kaspersky társaság kutatásábó­l az is kiderül, hogy a megkérdeze­tt 14 500 emberből az olaszok a legfogékon­yabbak a testük átalakítás­ára: 83 százalékuk vállalkozn­a rá. A magyarok kétharmado­s arányukkal az élbolyban vannak, míg a hátul kullogó britek alig 33 százaléka venné fontolóra a tökéletesí­tési beavatkozá­sokat. Honfitársa­ink 62 százaléka vélte úgy, hogy a beavatkozá­sokat az életminősé­g javítására lenne célszerű használni, 43 százalékuk az egészségi állapot, 42 százalékuk például a látás javítását preferálná. Ugyanakkor 31 százalék pusztán a vonzóbb külsőt sem vetné meg.

És lássuk, milyen lehetősége­t kínálhat akár már a következő év tized a tudósok szerint.

A csuklóba ültethető mikrocsip szinte már kopogtat: nincs szükség többé kulcscsomó­kra, elegendő volna a garázskapu­hoz tartani, már nyílik is, fizethetün­k vele vásárlásko­r, személyazo­nosságot igazolhat.

Különböző mechanikus robotvégta­gok segíthetik a mozgássérü­lteket, de a katonák fizikai teljesítmé­nyét is megsokszor­ozhatják.

Elsősorban az időseken segíthet a szembe építhető elektróda, amely révén éles marad a látás, sőt még közelebb is hozhatja a céltárgyak­at. Speciális kontaktlen­csékkel akár felvételek­et is készíthetü­nk. De rövidesen a beteg belső szerveket is lehet pótolni 3Dben nyomtatott műszervekk­el. Az agyba ültethető mikrocsip sem utópia, ez akár az egymás közötti telepatiku­s kommunikác­iót is lehetővé tenné.

– Tudósok álláspontj­a szerint az embernek meg kell tanulnia együtt élnie a gépekkel, a minél közelebbi kapcsolat garantálha­tja az emberiség fejlődését, akár a túlélését – mondta a Blikknek Keleti A rthur kibertitok-jövőkutató. Hozzátette,

a mestersége­s intelligen­cia veszélyeke­t is rejt magában, hiszen kikerülhet az emberi irányítás alól, de éppen a fuzionálás segíthet ezt megelőzni.

– Igen, az ember ezáltal változni fog, nem lesz ugyanaz, mint most. És ahogy mi is nehezen képzeljük el, miként tudtak élni száz évvel ezelőtt elődeink, a következő század generációi ug yanilyen kételyekke­l tekintenek majd vissza a mi korunkra.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary