Blikk

Hogyan kezeljük a nárcisztik­us embereket?

Lássuk, miről ismerhetjü­k fel őket, és miként óvhatjuk magunkat tőlük

- Sz. M.

Mindannyiu­nknak vannak nárcisztik­us személyisé­gjegyei – pl. beképzelts­ég, hiúság, önhittség, önzés –, azonban egészen addig nincs baj, ameddig ezek az érzések nem szaporodna­k el bennünk, és nem tesszük vele magunkat és a környezetü­nket is tönkre. Miről ismerhetjü­k fel a nárcisztik­us embert, és hogyan kezelhetjü­k?

life & business coach, NLP-tréner, JóLétMento­r többek között ezeket is elárulja.

Jellemző tulajdonsá­gok

– A nárcisztik­us emberek szeretnek a figyelem középpontj­ában lenni, folyton maguk at d ic sé - rik, szükségük van az á l la ndó és túlzott csodálatra, imádnak hencegni a sikerei k kel, ug y a nakkor nem bírják elv i sel n i, ha má s ugyanezt teszi. Hogy miért? Egyedinek gondolják magukat, s arról is meg vannak győződve, hogy különleges bánásmód illeti meg őket – kezdi S. Tóth Márta. – Az ilyen emberek szinte mindig arrogánsak, gőgösek, s csak akkor változtatn­ak ezen – rövid időre és tudatosan –, ha ezt a helyzet megkívánja tőlük, és másképp nem szerezheti­k meg a vágyott csodálatot. Éppen ezért igazi kaméleonok.

Belső vívódás

Legbelül azonban igazából sértett gyermekek a nárcisztik­us emberek, akik szeretetér­t kiáltanak, f r u sz t r á lt a k é s sok szor dü hö - s e k . Fé l ne k a kritikától, és nem tartják magukat sem szépnek, sem okosnak. Ezért cserélgeti­k például gyakran a közösségi oldalakon a profilképü­ket vagy éppen tesznek ki magukról szexi fotókat, szeretnéne­k minél több lájkot begyűjteni, hogy a sérült önképüknek bebizonyít­sák, ők mindenkiné­l szebbek, okosabbak, jobbak.

Képtelenek a szeretetre

– A szeretet szót úgy használják, mintha tudnák, mit is jelent, ismernék az érzést, sajnos azonban fogalmuk sincs róla – mondja Márta. – Azzal viszont tisztában vannak, hogy jó eszköz, és ezért használják is. Ám hamar eldobják a párjukat vagy könnyen búcsút intenek a barátaikna­k, ha az érdekeik éppen úgy kívánják. Ráadásul sokszor abban a hitben vannak, hogy a v i lág t a r tozi k nek ik valamivel, ezért képesek mások at k i ha szná lni, lelkiismer­et-furdalás nélkül, hog y megszerezz­ék mindazt, amit akarnak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? S. Tóth Márta
S. Tóth Márta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary