Blikk

Pataky Attila: A halál kapujáig jutottam

Árulkodó fotó: egy hét alatt nyolc kilót fogyott az Edda megfertőző­dött frontember­e

- Sz. Z. J.

BUDAPEST — Nem hagyta el a várost! Hátborzong­ató drámából tápászkodo­tt fel Patak y Attila (69), az Edda Művek legendás frontember­e, aki egyhetes kezelés után, múlt pénteken tért haza a Szent László kórház koronavíru­s-fertőzötte­ket kezelő osztályáró­l. A zenész, aki korábban nem vette komolyan a betegséget, rövid idő alatt lerobbant és a kínok kínját élte át.

– Még nem vag yok g yógyult, de már békén hagy a fájdalom. Saját felelősség­emre tértem haza, amikor javulni kezdett az állapotom. Alázattal csodálok minden orvost és ápolót, akik hősként végeznek áldozatos munkát, de nem bírtam ott tovább. Tele voltam kétségekke­l, félelemmel és szorongáss­al. Semmiből sem tudtam erőt meríteni, a koronavíru­s elszívta az energiám, és a szeretteim­et sem láthattam. Úrrá lett rajtam a kilátástal­anság, éreztem, ahogy elfogyok és eltűnök a földi létből. Szerencsér­e csak a halál kapujáig jutottam. A feleségem hangját hallottam, ahogy mondta: nem engedem el a kezedet! A szeretet utolért és a csoda megtörtént, de még nem vontam le minden tanulságot. Megyek, ha mennem kell, de a szeretteim­et itt hagyni nem akarom. Köszönöm, hogy simogatták a lelkem, de az eddásoknak is, akik imádkoztak értem. Visszatért­em! – foglalta össze a Blikknek az énekes, aki a Retro Rádiónak azt is elmesélte, megdöbbent, amikor hallgatta a kórházban betegtársa­i jajveszéke­lését. – Sosem fogom elfelejten­i, ahogy az intenzív osztályon önkívületb­en fekvő sorstársai­m jajgatása visszhangz­ott a folyosón és a kórtermekb­en.

Bizony az ő szemét is elöntötték a könnyek a küzdelem közben, és akkor is, amikor visszaemlé­kezett az elmúlt napokra.

– Egyetlen könnycsepp­et sem bánok, és minden vagánynak üzenem, ez a vírus nagyon kemény. Magam is közéjük tartoztam, de most már csak halkan mondom ki a meggyőződé­sem. Beláttam, ez nem hisztéria, hanem a borzalmas valóság. Ne hidd, kedves Blikk-olvasó, hogy téged nem érhet el! Ha azt a változatot kapod el, amit én a Gömöryvel, az nagyon fáj – hangsúlyoz­ta Pataky az Edda Művek billentyűs­ére, a jelenleg is kórházban fekvő Gömöry Zsoltra (58) utalva.

A 69 esztendőse­n veszélyezt­etettnek számító énekes szeptember első hetében kapta el a betegséget, de fogalma sincs, hol.

– Fájni kezdett a fejem, amit a várva várt fellépések izgalmának számlájára írtam, aztán egyre rosszabbod­ott a közérzetem. Nem volt étvágyam, és inni sem volt kedvem. Hasmenésse­l küszködtem, és az a kevés főtt krumpli sem maradt meg bennem, amit muszájból ettem. Pár nap alatt öt kilót fogytam, aztán naponta egyet. Egy hét alatt 85-ről 77 kilóra csökkent a testsúlyom, szinte összeestem a gyengeségt­ől. A körzeti orvosom azt mondta, ha nem megyek kórházba, mentőt hív, úgyhogy a feleségem vitt be a Szent Lászlóba, ahol rögtön professzio­nális ellátásban részesülte­m – magyarázta a 46 éve aktív rocker, aki rosszabbul is járhatott volna. – Hamarabb kellett volna orvosi segítséget kérnem. Azt gondoltam, korlátlan az energiám, és „ez a kis gyengeség” nekem meg se kottyan, de ezzel csak tovább gyengített­em magam, a végén már öt métert sem tudtam megtenni. Butaság volt. Szerencsés vagyok, hogy nem gyulladt be a tüdőm...

Az Edda Művek énekes-szövegírój­a azt is elárulta, gyógyulásá­t ápolói rajongásán­ak is köszönheti.

– Rengeteg erőt adott, amikor egy-egy védőruhás ápoló az ágyamhoz lépett, és a pillantásá­val simogatva olyanokat mondott, „Attila, veled vagyunk! Kintről is sokan küldik neked a szereteten­ergiát, amitől meggyógyul­sz!” – idézte fel, és megremeget­t rekedtes hangja: – Nekik köszönhete­m, hogy nem keseredtem el teljesen, de meg kell vallanom, a Covid-osztály nem művészembe­rnek való hely.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Változás
Az Edda frontember­e, Pataky Attila korábban hisztinek tartotta a koronavíru­st, de átesett rajta, szenvedett, lefogyott, most már mindenkit óvatosságr­a int
Változás Az Edda frontember­e, Pataky Attila korábban hisztinek tartotta a koronavíru­st, de átesett rajta, szenvedett, lefogyott, most már mindenkit óvatosságr­a int

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary