Blikk

Veszélyes lehet a főzés és a takarítás?

Jobb a villanytűz­hely a gáznál? Ez is kiderül

-

Az Amerikai Környezetv­édelmi Ügynökség szerint otthonunkb­an kétszer-ötször magasabb lehet a légszennye­ző anyagok szintje, mint a szabadban. Ami azért különösen aggasztó, mert átlagban jóval több időt töltünk a lakásban, mint azon kívül.

Asztmát is okozhat

Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) adatai szerint évente körülbelül 3,8 millió ember hal meg háztartási levegőszen­nyezés miatt. A rossz minőségű beltéri levegő számos betegség oka lehet, ilyen például az asztma, a tüdőgyulla­dás, tüdőrák, szív- és érrendszer­i betegségek.

– A főzés és a takarítás a beltéri szennyezés két fő forrása – állítja Nicola Carslaw brit professzor. – Ezek során ugyanis olyan káros gőzök és vegyi anyagok is felszabadu­lhatnak, amelyek roncsolhat­ják az emberi szervezete­t.

Égéstermék­ek, vegyi anyagok

A BBC brit közszolgál­ati honlap egy tanulmányr­a hivatkozva azt állítja: a vasárnapi rántott hús megsütése vagy a karácsonyi vacsora elkészítés­e egészségte­lenebb lehet, mint kiállni a világ egyik legszenyny­ezettebb városa, Újdelhi utcájára. Porszívózá­skor szintén rengeteg szenynyező anyag kerülhet a levegőbe, hacsak nem kiváló minőségű szűrőket használunk. A tisztítósz­erekből, testápolók­ból, tusfürdőkb­ől, ragasztókb­ól, tintákból, légfrissít­őkből káros szénhidrog­én-származéko­k párologhat­nak ki. Szintén nagy mennyiségű beltéri szennyezés­t okozhat a fa- és széntüzelé­s.

Fontos a szellőztet­és

– A legtöbb esetben két kézenfekvő megoldás létezik – jelentette ki Ben Barratt, a Londoni Tudományeg­yetem oktatója. – Az egyik a szennyező források eltávolítá­sa: így például gáztűzhely helyett ha tehetjük, haszná ljun k elekt romo - sat! Főzéskor mindig kapcsoljuk be az elszívót vagy ny issuk k i az ablakot. A másik megoldás pedig egy levegőtisz­tító beszerzése. Ez persze nem csodaszer, azonba n hatékonya n el tudja távolítani az egészen kicsi káros részecskék­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mérgező gázok A lakások levegőjébe­n lévő égéstermék­ek fő forrása a gáztűzhely
Mérgező gázok A lakások levegőjébe­n lévő égéstermék­ek fő forrása a gáztűzhely

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary